fbpx

Palatul Baroc din Oradea, monument al frumuseții

Să descoperim povestea unei clădiri celebre!

 

31 Decembrie 2019

11:00

Știați că în Oradea există cel mai mare palat în stil baroc din România? Și că este vechi de 240 de ani? Sunt realități ce nu pot fi ignorate, care plasează orașul de pe malurile Crișului Repede în lista celor cu un bogat patrimoniu arhitectural.

Stilul baroc, specific Contrareformei, a pătruns masiv în zona Bihorului după anul 1700. În Oradea, el s-a manifestat prin construirea mai multor case, biserici și palate administrative/sedii episcopale. Stilul este unul simplu, fiindu-i specifice formele curbe, ferestrele în arc de cerc, simetria fațadelor, ornamentația și culorile calde.

În secolul al XVIII-lea, Oradea era un centru religios important al Imperiului Habsburgic, dar și sediu de episcopie catolică. Pentru marcarea istoriei ecleziastice bogate, împărăteasa Maria Tereza a cerut ca în oraș să fie ridicată o catedrală catolică nouă, dar și un sediu nou al Episcopiei. Lucrările la catedrala de pe actuala stradă Șirul Canonicilor s-au desfășurat între anii 1751-1779.

Planurile pentru noul palat episcopal au fost realizate de Franz Anton Hillebrandt, împărăteasa având cuvântul final în alegerea variantei finale. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 23 Mai 1762, iar lucrările au fost făcute sub coordonarea austriacului Johann Michael Neumann. Șantierul s-a încheiat în anul 1777, palatul având formă de U, inspirată din cea a palatelor franțuzești de tip „cour d’honneur”. Are subsol, parter și două etaje, iar fațada principală are o lungime de 102,3 metri.

Uitându-ne la fațada principală, distingem intrarea, iar deasupra ferestrele mari ale sălii principale de la etaj. Sus, străjuind mansarda, găsim un fronton de mari dimensiuni. Ferestrele de la primul etaj sunt încadrate cu frontoane triunghiulare, iar cele de la etajul doi cu rame dreptunghiulare simple.

Începând cu anii ’70 și până în 2018, clădirea a găzduit Muzeul Țării Crișurilor, însă acum se află, din nou, în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Clădirea are viitorul asigurat! Asta pentru că episcopia a reușit să atragă o finanțare din partea Guvernului Ungariei pentru restaurarea și refuncționalizarea sa integrală. Șantierul a început în Februarie 2018, cu lucrări în subsol și în aripa sudică a mansardei și fațadelor. Clădirea se reface după planurile vechi și va fi gata cu totul în anul 2020. Momentan au fost finalizate toate fațadele și acoperișul.

În plus, parcul din jurul său este în plină refacere! Va avea alei pavate cu piatră cubică, piațeta din fața Palatului și a catedralei a fost finalizată, iar amfiteatrul din spate a fost reabilitat. Toată zona va avea felurite plante și arbuști, iar copiii vor avea și ei o zonă de relaxare. Vom avea acces liber în parc, dar va trebui să respectăm niște reguli, cum ar fi să nu aducem animale și să nu mâncăm și să aruncăm resturi alimentare.

După finalizarea tuturor lucrărilor, clădirea va găzdui în continuare sediul episcopal, dar va avea și funcțiunea de centru cultural, cu muzeul episcopiei, săli de concerte, săli de expoziții, urmând să aibă un traseu vizitabil ce va include și subsolul, unde s-au păstrat câteva butoaie mari de vin. Spectaculosul va fi de regăsit și pe etaje, în sălile pictate cu măiestrie, dar și în obiectele de cult, multe din aur și argint, care vor fi expuse.

Click/tap pe imagini pentru a le mări!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *