fbpx

Pentru Crăciun: supă de găină cu tăiței de casă

foto: Monica Marton

Mmm… delicios!

 

22 Decembrie 2019

13:30

 

Ingrediente necesare:
· o găină de curte
· trei morcovi
· o rădăcină de păstârnac
· o felie de ţelină
· două rădăcini de pătrunjel
· o ceapă
· o felie de ardei gras, roşu
· 2 ouă
· 20 ml apă
· 200 grame de făină
· o lingură de sare
· o linguriţă de piper boabe

Preparare:
Puneţi găina, curăţată şi spălată, într-o oală mare şi adăugaţi 4 litri de apă rece, adăugaţi sarea şi o lăsaţi să fiarbă la foc mic, timp de 2 ore. Spumaţi supa dacă este necesar.

Spălaţi şi curăţaţi morcovii, păstârnacul, ţelina, pătrunjelul, ardeiul, ceapa. Adăugaţi zarzavatul după cele două ore. Legumele se vor adăuga în bucăţi mari pentru a putea fi scoase uşor din supă, la final. Adăugaţi şi boabele de piper şi lăsăm supa să mai fiarbă încă o oră sau până este fiartă găina.

Pentru tăiţei, cerneţi făina într-un bol pentru a deveni mai aerată. Faceţi un culcuş în mijlocul ei şi puneţi acolo ouăle, apa, un praf de sare şi amestecaţi ingredientele. Frământaţi energic pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Aluatul rezultat trebuie să fie elastic, compact şi să nu se lipească de mâini. Lăsaţi aluatul 30 de minute să se odihnească sub un prosop, apoi începeţi să întindeţi foaia de tăiţei cu mişcări circulare şi sacadate. Rotiţi aluatul pe toate părţile, presărând periodic, în ploaie, un pic de făină, cât luaţi între degete, pentru ca foaia de tăiţei să nu se lipească de sucitor; o întindeţi cu grijă să nu se rupă.

Când este gata întinsă foaia, subţire, o lăsăm câteva minute să se usuce, apoi o rulăm ca pe cozonac, pe sucitor şi, cu un cuţin, tăiaţi foaia pe lungime, de-a lungul sucitorului. Începem acum să tăiem foaia de aluat, fideluţă subţire. Scoatem sucitorul şi tăiem foarte fin foaia de aluat, pe lăţime, de câte un milimetru. Fideluţa va avea o lungime de aproximativ 4 cm, cât este diametrul foii rulate peste sucitor.

Când este gata tăiată, o presăraţi pe un prosop şi o lăsaţi la uscat. Este de preferat să faceţi tăiţeii cu o zi înainte pentru a avea timp să se usuce. Supa de găină este şi ea gata, scoatem găina şi zarzavaturile, strecurăm supa şi o punem la fiert într-o altă oală, mai mică. Când a dat în clocot, adăugăm tăiţeii şi îi fierbem aproximativ 10 minute.

Puneţi supa în farfurii şi savuraţi alături de cei dragi.

Poftă bună!

Monica Marton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *