fbpx

Pentru masa de Paște: rață coaptă pe varză roșie

foto: Monica Marton

Pur și simplu delicios!

 

16 Aprilie 2020

16:00

 

Ingrediente necesare pentru 4 porţii:
· o raţă de 2 kg
· două mere
· două portocale
· două frunze de țelină
· șase frunze de pătrunjel
· două linguri de miere
· o linguriță de Bajan
· o jumătate de linguriță de garam masala
· o linguriţă de sare
· o jumătate de linguriţă de piper
· 1,5 kg de varză roșie
· 3 linguri de untură de rață
· 250 ml de vin roșu
· 10 ml de oțet balsamic
· 80 de grame de melasă sau zahăr brun
· o jumătate de linguriță de chimen
· un praf de sare

Preparare:
Spălaţi, curățați raţa şi o ştergeţi cu un prosop.

Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi felii portocalele și merele; spălați și tocați frunzele de țelină și pătrunjel și le puneți pe toate în rață. Într-un bol amestecați condimentele: sarea, piperul, garam masala, bajan și mierea și ungeți rața cu această combinație parfumată. Puneți un vârf de linguriță din acest amestec și în burta raței. Dacă nu aveți bajan și garam masala faceți un amestec de ceapă, savory, usturoi, coriandru, turmeric, piper negru, chilli, muștar, maghiran, ghimbir, fenugreek, chimion, anason stelat, ienibahar, lemon verbena, mace, cardamom, sare de mare, scorțișoară, cuișoare, nucșoară.

Aşezaţi rața într-o tavă de yena și o puneți la cuptor pentru 2 ore, la 180 de grade Celsius. Cât timp rața se face rumenă, tocați fideluță varza, o frământați cu un praf de sare pentru a se înmuia puțin. Într-o cratiță, puneți untura de rață, adăugați chimen, apoi varza și o căliți puțin. Puneți melasa sau zahărul brun pentru caramelizare, adăugați vinul roșu și oțetul balsamic și o lăsați sub capac, verificând-o și amestecând periodic, pentru aproximativ 30-40 de minute sau până este călită.

Între timp, este gata și rața, s-a rumenit perfect, o scoateți din cuptor, o porționați și o puneți pe farfurii, împreună cu umplutura din măr și portocală, peste garnitura de varză roșie călită.
Poftă bună!

Monica Marton