fbpx

Pentru zilele de sărbătoare: Tort cu cremă de vanilie și căpșune

tort de ciocolată cu frișcăPentru acele momente în care îți dorești ceva buuun! 

 

24 Aprilie 2016

13:50

De această dată, ți-am pregătit o rețetă excelentă pentru un tort cu cremă de vanilie și căpșune.

Ingrediente necesare:

Pentru blat:

  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr
  • 150 grame de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 40 grame de cacao
  • un praf de copt
  • un praf de sare

Pentru cremă:

  • 3 gălbenuşuri
  • un praf de sare
  • 200 grame de zahăr
  • 40 grame de amidon alimentar
  • o păstaie de vanilie
  • 250 ml lapte
  • 200 grame de frișcă
  • 250 grame de mascarpone
  • 15 – 20 căpşune

Preparare:

Pentru pandişpan, separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Bateţi gălbenuşurile, în care aţi pus un praf de sare, cu 100 grame de zahăr, până devine o spumă, apoi adăugaţi praful de copt, uleiul, făina, praful de cacao şi amestecaţi toate ingredientele. Separat, bateţi albuşurile cu 50 de grame de zahăr până devin o spumă consistentă. Încorporaţi lent albuşurile bătute, în compoziţia cu gălbenuşuri.

Aşezaţi compoziţia în două tăvi de 26 de cm în care aţi pus foi de copt şi le puneţi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30 de minute. Dacă nu aveţi două tăvi pentru copt, puteţi să puneţi compoziţia pentru pandişpan într-o singură tavă de copt, pentru 35-40 de minute, la 180 de grade şi să tăiaţi blatul în două, când e copt.

Cât timp pandişpanul e la cuptor, pregătiţi crema de vanilie. Separaţi gălbenuşurile de albuşurile celor trei ouă; pentru cremă aveţi nevoie doar de gălbenuşuri pe care le aşezaţi într-un castron, adăugaţi sarea, zahărul, miezul de la păstaia de vanilie, 30 de ml de lapte, amidonul şi amestecaţi compoziţia cu mixerul, până devine cremoasă. Puneţi într-o cratiţă, pe foc, cei 220 ml de lapte rămas, iar când acesta e aproape de temperatura de fierbere, adăugaţi compoziţia din ouă peste el şi amestecaţi bine pentru a nu se forma cocoloaşe. Fierbeţi compoziţia, câteva minute, până se îngroaşă, amestecând constant pentru a nu se prinde de oală.

Când este gata crema de vanilie, o luaţi de pe foc şi o lăsaţi să se răcească cateva ore. Vă recomand să o acoperiţi cu o folie alimentară pentru a nu prinde pojghiţă.

Când foile de pandişpan şi crema de vanilie sunt reci, adăugaţi mascarpone în crema de vanilie, amestecând pentru a se omogeniza. Bateţi frişca şi o adăugaţi şi pe ea în crema de vanilie cu mascarpone, încorporînd-o uşor.

Luaţi o farfurie şi aşezaţi pe ea cerculeţul de la tava de copt în care aţi copt pandişpanul. Din diametrul primei foi de pandişpan, tăiaţi o jumătate de centimentru şi o aşezaţi pe farfurie.  

Spălaţi căpşunele, le tăiaţi în două, pe lungimea lor şi le aşezaţi între foaia de pandişpan şi cerculeţul de la tava de copt, una lângă alta, apoi, adăugaţi crema de vanilie din care păstraţi doar căteva linguri pentru a pune peste a doua foaie de pandişpan. Când aţi terminat de adăugat crema, puneţi cea de a doua foaie de pandişpan şi întindeţi peste tort cele câteva linguri de cremă de vanilie rămase. Deasupra tortului, adăugaţi câteva căpşune întregi. 

Înainte de servire, se ține la rece, câteva ore, sau chiar până a doua zi! Poftă bună!

 

Monica Marton

tort de ciocolată cu frișcă

felie de tort

No Responses

Leave a Reply to Monica Marton Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *