fbpx

Peste 300.000 Euro pentru patrimoniul Art Nouveau orădean!

vulturul negru piata uniriiProiectul despus de Oradea a trecut de prima etapă.

 

12 Mai 2016

12:56

Orașul Oradea ar putea fi promovat și mediatizat la nivel european în cadrul unui proiect european. Concret: ar fi realizată o aplicație mobilă pentru prezentarea patrimoniului Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau în regiunea Dunării (incluzând şi Oradea) și ar face parte din cele 8 orașe europene în care se vor organiza simultan evenimente culturale dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau în următorii doi ani.

Totul ar putea fi posibil dacă proiectul depus anul trecut de Primărie în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea va trece și de etapa următoare. Acesta are ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării. Din cele 613 proiecte depuse, cel al orașului a fost selectat între primele 100, acum urmând etapa a II-a.

Valoarea totală a proiectului este de 1.650.000 euro, din care Municipiului Oradea ar putea beneficia de 320.000 euro, format din: 2% contribuţie locală, 13% contribuţia Statului Român şi 85% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Promovarea și mediatizarea orașului la nivel european va veni după ce Oradea, tot datorită finanțării prin proiect, va reuși să protejeze patrimoniul istoric Art Nouveau astfel prin intermediul unei unităţi de coordonare din regiunea Dunării.

Acest lucru presupune să elaboreze un plan urbanistic pentru zona construită protejată din centrul oraşului, inclusiv 5 planuri de management al unor clădiri reprezentative stilului Art Nouveau cu o valoare deosebită.

Totodată, în cadrul aceluiași proiect, specialişti din domeniu vor participa la cursuri în care vor învăța să utilieze metode europene moderne de protejare a patrimoniului.

 

Laura Luțai