fbpx

Piperul – condimentul nelipsit din preparate

sursa: drweil.com

Savoare şi beneficii într-un singur aliment.

 

23 Decembrie 2017

12:15

Unul dintre cele mai folosite condimente, alături de sare, este piperul. Există mai multe tipuri de piper pe lângă cel clasic, negru cum ar fi:

  1. Piperul alb este sămânţa plantei de piper după înlăturarea învelişului închis la culoare, foarte răspândit în bucătăria indiană şi mexicană, în sosuri, salate sau piureuri
  2. Piperul verde sau boabele crude de piper,uscate astfel încât să-şi menţină culoarea verde, întâlnit cel mai frecvent în bucatăria asiatică, mai ales în cea thailandeză
  3. Piperul roşu se referă la fructele conservate în saramură sau oţet
  4. Piperul roz reprezintă fructele uscate ale unei specii diferite din familia Piperaceae. Acest condiment este mai degrabă aromat decât iute, fiind de multe ori ales ca decoraţiune şi mai puţin pentru gust. Totuşi, în combinaţie cu alte mirodenii poate căpăta o aromă subtilă, deosebită, fiind, în general, preferat pe lângă preparate din peşte şi legume

Piperul negru, nu numai că dă gust mâncărurilor şi e mirodenia cea mai populară de pe planetă, dar studiile arată că are şi o mulţime de beneficii pentru sănătatea noastră cum ar fi:

  • e bun pentru stomac –  creste nivelul secreţiei de acid din stomac, ajutând astfel digestia şi combătând diareea, constipaţia, balonarea şi crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet
  • ajută la slăbit – cojiţele în care sunt învelite boabele de piper, şi care sunt măcinate odată cu ele, ajută la dizolvarea celulelor grase şi accelerează arderile metabolice, aşadar, mâncărurile piperate sunt o cale bună de a scădea în greutate
  • combate răceala şi tusea – în medicina naturistă piperul e adăugat în tonicurile folosite pentru vindecarea răcelilor şi tusei, deoarece desfundă nasul şi sinusurile
  • e antibacterian – proprietăţile antibacteriene ale piperului negru ajută organsimul să lupte împotriva infecţiilor şi stopează proliferarea bacteriilor din tractul digestiv
  • e un bun antioxidant – piperul poate opri sau repara distrugerile cauzate în organism de radicalii liberi şi, astfel, poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare şi afecţiunile ficatului
  • ajută la tratarea astmului şi a tusei convulsive
  • poate reduce durerile de dinţi şi ajuta la întreţinerea sănătăţii danturii
  • detoxifiant – piperul te face să transpiri şi are şi efect diuretic, ajutând astfel organismul să elimine toxinele

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *