fbpx

Politistii au confiscat peste 135 kilograme de carne

carne politieZilele libere și sărbătorile atrag tot mai multe nereguli și infracțiuni din partea agenților economici.

 

30 Aprilie 2013

16:0

Cu ocazia sărbătorilor ce vin poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au întreprins, alături de poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul I.P.J. Bihor, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar – Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, controale pentru a verifica legalitatea activităților din domeniul comerțului de carne.

Astăzi, 30 Aprilie 2013, au ieșit pe teren 160 de poliţişti, au fost controlate 65 de societăţi comerciale, au fost instituite 22 de filtre rutiere, verificate 561 de autovehicule, au fost constatate cinci infracţiuni şi aplicate 444 de sancţiuni contravenţionale.

Neregulile constatate au fost următoarele:

  • poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat verificări într-o carmangerie din Municipiul Oradea, aparţinând unei societăţi comerciale din Municipiul Salonta şi au descoperit expuse spre vânzare 36 kg. de carne porc care prezenta modificări organoleptice improprii consumului. Faţă de administratorul societăţii respective a fost luată măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 2.000 lei, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005 şi întreaga cantitate de carne improprie pentru consum a fost confiscată.
  • verificările efectuate la punctul de lucru al unei societăţi din Bistriţa Năsăud, amplasat într-o piaţă din Municipiul Oradea, poliţiştii de investigare a fraudelor, de ordine publică bihoreni alături de reprezentanţii D.S.A.S.V. Bihor au descoperit alte 28,4 kg. de carne de miel, porc şi pui, care prezenta modificări organoleptice improprii consumului. Administratorul societăţii în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.000 lei, conform prevederilor H.G. nr. 984/2005, iar carnea improprie pentru consum a fost confiscată.
  • poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor au constatat faptul că reprezentanţii unei societăţi cu sediul în Municipiul Oradea au efectuat, în perioada 2011 – 2012, achiziţii intracomunitare de carne şi produse din carne, pe care nu le-au declarat organului fiscal şi nu le-au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii, în scopul eludării plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 188.000 lei. Poliţiştii au întocmit dosar penal faţă de administratorii societăţii în cauză, aceştia fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

În total astăzi au fost ridicate de la toate societățile cu nereguli 137 kilograme de carne, în valoare de 2.298 de lei. Și deoarece pericolul nu a trecut, până pe 04 Mai a.c. polițiștii și organele competente vor face verificări la nivelul întregului județ, pentru identificarea şi tragerea  la răspundere a persoanelor care sustrag, sacrifică sau comercializează ilegal animale.

 

Ioana Mădălina Ștefănică