fbpx

Primăria Oradea pregătește amenajarea unei grădini termale cu centru SPA în Ioșia-Nord

Oferta de wellness și petrecere a timpului liber în Oradea va fi mai bogată.

 

30 Iulie 2020

13:00

Zona ștrandului din Ioșia-Nord se pregătește de transformări majore, asta pentru că, pe o parte a suprafeței sale, Municipalitatea pregăteşte proiectul unei noi zone de recreere.

Proiectul se înscrie în programul de transformare a unei părți a Oradiei (centrul și malurile Crișului Repede) în stațiune balneo-climaterică de interes național. Până în acest moment au fost depuse toate documentațiile necesare pentru a primi statutul de stațiune balneară, a avut loc în teren vizita Institutului Național de Recuperare Medicală Fizică și Balneoclimaterică, au fost preluate probe din calitatea apei termale care se află în această zonă, iar aceste probe au fost analizate și rezultatele lor arată că apele din această zonă au un factor curativ foarte bun și au calități foarte bune pentru cura externă a mai multor afecțiuni.

Grădina termală Ioșia este un proiect care ar putea beneficia de finanțare pe fonduri europene, pe o axă de finanțare de turism și de stațiuni balneare. Conform studiului de fezabilitate a investiţiei, realizat de arhitectul Daniel Tivadar, lucrările de modernizare și transformare a ștrandului Ioșia în grădină termală presupun două componente care vor fi realizate în etape distincte.

Întrucât amplasamentul existent, ocupat de vechiul ștrand Ioșia se află într-o stare avansată de degradare și nu poate funcționa la capacitatea maximă, într-o primă etapă se propune reconfigurarea incintei și amenajarea unei grădini termale, loc de recreere și recuperare care va încorpora: clădiri, bazine interioare și exterioare, atât cu apă termală cât și cu apa rece încălzită, crearea unui microclimat cu plante specifice zonelor cu ape termale și aplicarea unor standarde de calitate superioare, conforme cu normele sanitare în vigoare. Se dorește realizarea unui complex reprezentativ, modern, care să intre în armonie cu elementele naturale înconjurătoare.

Suprafața destinată pentru complexul propus va fi de 3,24 ha. Această suprafață va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, iar capacitatea complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 1700 persoane/zi/timp de vară, respectiv 600 persoane/zi/timp de iarnă. Se vor amenaja locuri de parcare pe amplasament în concordanță cu necesitățile obiectivului, respectiv minimum 147 locuri, la care se adaugă locurile de parcare existente în jurul amplasamentului.

Este o suprafață care cuprinde o zonă wellness, o zonă spa şi o zonă de relaxare pentru persoanele de vârsta a doua. Va avea capacități de relaxare și de agrement pentru cei care doresc să vină să se relaxeze în această zonă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, gen Nymphaea, ci o grădină termală care va deservi atât locuitorii municipiului Oradea, cât și turiștii care vor veni aici pentru relaxare.

Florin Birta, viceprimar al Oradiei

În etapa a doua, în partea vestică a acestui areal se vor moderniza bazinele existente, acestea rămânând în continuare un loc unde persoanele de vârsta a treia vor putea să să se relaxeze și să socializeze, păstrându-şi caracterul social, așa cum este și în prezent Ştrandul Ioșia.

Proiectul este inspirat de grădina termală Poseidon de pe insula italiană Ischia, renumită pentru tratamentele balneare. Grădina termală Ioșia va fi compusă dintr-o clădire cu subsol, parter şi etaj, care va avea mai multe bazine de tip jacuzzi. În clădire va funcţiona un centru SPA, cu saună şi săli de tratamente, o sală de forţă fitness destinată inclusiv celor care doresc doar să se antreneze şi o zonă de alimentație publică. În zona exterioară vor exista cel puţin şase bazine, fiecare cu altă temperatură a apei, zone de relaxare înverzite şi, ca element de noutate, un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Mai jos puteți vedea schița de ansamblu a proiectului:

Proiectul este încă în faza elaborării studiului de fezabilitate, însă Primăria își dorește începerea șantierului în cea de-a doua jumătate a anului 2021. Alte schimbări vor avea loc și în afara perimetrului, pentru că în spatele Arenei Antonio Alexe este în pregătire un bazin de înot didactic. Tot lângă Arenă, platoul către strada Cazaban va fi transformat într-o piațetă publică cu fântână arteziană, bănci de odihnă și arbori, iar o parte a fostei Case a Tineretului va deveni centru de cercetare în geotermalism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *