fbpx

Primăria ridică un nou pod rutier în locul podului pietonal „cu stea”

O investiție necesară!

 

28 Martie 2017

15:21

Dacă toate lucrurile merg conform planului, iar consilierii locali își vor da acordul, în Oradea, într-un timp relativ scurt, Primăria va ridica un nou pod între zona centrală și Decebal.

Expertiza întocmită în anul 2016 a constatat deficienţe grave ale suprastructurii, ceea ce justifică necesitatea construirii unui pod nou.

De fapt, cu 3,1 milioane de Euro, municipalitatea dorește să dărâme „Podul cu stea”, actualmente pietonal, între străzile Szigligeti Ede și Plevnei, și să ridice un altul care va putea fi utilizat și de mașini.

Lungimea totală a podului va fi de 84,71 m, iar lățimea de 18,60 m. În secțiunea transversală se realizează 2 benzi de circulație cu lățimea 3,90 m, lățimea părții carosabile între borduri fiind de 7,80 m precum și trotuare în consolă, în exteriorul arcelor de susținere, pe ambele părți, cu lățimea de 3 m, ce includ și o pistă pentru cicliști.

Partea și mai bună e că această nouă punte de traversare a Crișului Repede va putea fi utilizată de pietoni, autoturisme, dar și de cei care utilizează bicicleta ca mijloc de transport.

Partea carosabilă va fi încadrată cu borduri denivelate cu 20 cm și se va prevedea un parapet de siguranță de tip foarte greu. Trotuarele vor fi protejate pe ambele părți cu parapete metalice, atât spre zona de ancorare a cablurilor, cât și spre exterior. Racordarea podului cu terasamentele reprezentate prin taluzurile malurilor se va realiza cu  ziduri întoarse.

Din bugetul de 3,1 milioane, o parte, 360.000 Euro, va fi utilizată pentru demolarea vechiului „pod cu stea”.

Realizarea acestui pod va fi cuplată cu realizarea parcării din zona bazei Voința, cu extinderea spațiilor pietonale din piața Ferdinand, cu reducerea numărului de locuri de parcare din străzile adiancente Roman Ciorogariu sau Eminescu.

informează primarul, Ilie Bolojan.

Perioada de realizare a noului pod este de 14 luni, iar data anunțată pentru inaugurare este 01 Decembrie 2018, binențeles dacă lucrările vor începe în toamna anului curent, 2017.

Spațiile câștigate în acest fel vor duce la lățirea trotuarelor și crearea de piste de biciclete, cu spații mult mai confortabile pentru cetățeni, încurajând mersul pe jos sau cu bicicleta inclusiv în zona centrală. 

În plus, ne vom putea bucura de câte o promenadă pe ambele maluri ale Crișului Repede.

Pe malul drept se menține promenada existentă, realizată recent, iar pe malul stâng se permite realizarea unei promenade asemănătoare.

a mai adăugat Ilie Bolojan.

 

Ioana Mădălina Ștefănică