fbpx

Război și artă: TrenchArt, noua expoziție a Muzeului Țării Crișurilor

sursa: daydreamtourist.com

Invitație pentru un eveniment inedit.

 

16 Aprilie 2019

13:00

 

V-ați gândit vreodată că un obuz, niște gloanțe, ba chiar și o grenadă ar putea fi refolosite și transformate în obiecte de artă? Veți avea ocazia să vă convingeți că așa este, pentru că Muzeul Țării Crișurilor ne invită pe toți la vernisajul expoziției „Fenomenul TrenchArt – Arta Tranșeelor”. Vernisajul, programat pentru Miercuri, 17 Aprilie, ora 12:00, va avea loc în sediul instituției, din Strada Armatei Române nr. 1/A.

Expoziția cuprinde o selecție de peste 250 de piese, toate achiziţionate în România, aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial, dar şi după aceea, pe fronturile din Europa, inclusiv din România.

În expoziție se găsesc și obiecte militare folosite după finalizarea războaielor în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție, hărţi. Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani. Printre cele 200 de obiecte de Trench Art se află o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din Primul Război Mondial, abajurul becului fiind o cască de soldat, o râşniţă de cafea realizată chiar din tub de proiectil, brichete din tuburi de cartuşe de mitralieră şi scrumiere confecţionate din grenade. Vom putea vedea și o vază ornamentată, prelucrată dintr-un tub de proiectil de tun, oferită de generalul Philippe Henri Joseph d’Anselme, comandantul armatei franceze din Orient, soției mareșalului Prezan, o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj, din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, o scrumieră realizată din țeavă de tun, precum şi o măsuţă de fumat, formată în întregime din tuburi de tun, de 70 de centimetri înălţime – cea mai scumpă piesă din colecţia sa, după cum mărturiseşte Cristian Dumitru.

Expoziţia va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în 30 iunie 2019. Preţul biletelor: 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei Roma Antică. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Ioana Mădălina Ștefănică

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *