fbpx

Regina Ana, ultima regină a românilor!

sursa: tineretanrm.wordpress.com

sursa: tineretanrm.wordpress.com

În amintirea Majestății Sale!

 

07 August 2016

12:00

În 01 August 2016, regina Ana a României a hotărât să urce la Ceruri la vârsta de 92 de ani, realizând o întâlnire parcă aşteptată cu celelalte regine ale României, şi anume Elisabeta, Maria şi Elena.

Născută în Paris, în anul 1923, prinţesa Ana de Bourbon – Parma era înrudită cu multe familii regale din Europa, dintre care le amintim pe cele din Danemarca, Italia sau Portugalia.

Prinţesa Ana l-a cunoscut pe regele Mihai al României în anul 1947, la nunta principesei Elisabeta cu prinţul Filip, nimeni alta decât viitoarea regină a Marii Britanii.

La scurtă vreme de la abdicarea forţată a Regelui, în Iunie 1948 a avut loc nunta celor doi. Desfăşurată în Grecia, ea a fost precedată de numeroase tratative diplomatice, inclusiv cu intervenţii la Papă, deoarece prinţesa Ana era romano – catolică, iar regele Mihai era ortodox.

Lunga lor căsnicie, de mai bine de 68 de ani, s-a desfăşurat într-o deplină armonie, înţelegere şi respect reciproc, fiind binecuvântată cu cinci fiice, Margareta (principesa moştenitoare), Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Chiar dacă o mare parte a vieţii lor s-a desfăşurat în exil, regina Ana a constituit un puternic sprijin pentru Rege, în numeroasele situaţii de impas şi incertitudine, determinate mai ales de dorul de ţară şi de poporul său.

După înlăturarea comunismului, în ciuda numeroaselor şicane ale autorităţilor de la acea vreme, familia regală s-a reîntors treptat în ţară, fiind o prezenţă constantă în peisajul public românesc.

Chiar și la o vârstă înaintată, regina Ana s-a implicat în numeroase activităţi caritabile sau de promovare a imaginii României în Europa şi în lume, arătând, dacă mai era nevoie, ataşamentul şi dragostea faţă de ţară.

Regina Ana a fost, este şi va rămâne un adevărat simbol pentru noi toţi, un model de demnitate, modestie şi eleganţă, o personalitate marcantă care a ştiut să zâmbească chiar şi atunci când vremurile erau extrem de tulburi, o persoană care a admirat mereu frumuseţea ţării de adopţie şi bunătatea locuitorilor ei.

Viaţa ei se confundă cu istoria recentă a ţării noastre! Rămas bun, Maiestate! Odihnă veşnică!

 

Florin Alin Oros