fbpx

Riscurile si beneficiile consumului carnii de miel

carne de miel

În urma analizelor de laborator s-a constatat că o cantitate de 100 grame de carne de miel are o valoare calorică ridicată de 200 – 300 kcal şi un conţinut mare de potasiu.

 

 

30 Aprilie 2013

09:14

Organele interne, în special ficatul dar și carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc, carnitină şi cantităţi mici de calciu, acidu folic și vitamina E. Carnea are un conţinut de proteine ridicat dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

 

Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, persoanelor predispuse genetic – cu boli preexistente – sau în caz de consum excesiv, probleme legate de:

  • conţinut ridicat de colagen bogat în oxipurine ce o fac dificil de digerat, iar excesul creează probleme putând declanşa atac de gută şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale la cei cu hiperuricemie
  • conţinut scăzut de fibre alimentare, din care cauză se recomandă asocierea ei cu legume pentru a preveni constipaţia, iar drobul trebuie să aibă cât mai multă verdeaţă și orez
  • conţinut crescut de lipide cu risc aterogen în special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită
  • conţinut crescut de proteine care pot determina alergii

 

DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel:

  • în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii se face doar în momentul fierberii şi pe cât e posibil, să se folosească carne de la miei de 10-14 kg
  • prepararea cărnii de miel să fie înnăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume
  • să se evite asocierea cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste. Ea trebuie asociată doar cu legume
  • la achiziţionare, să se verifice existenţa ştampilei sanitar-veterinare
  • nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius

 

Andrei Marcu