fbpx

România și Europa sau România în Europa, prezentare – dezbatere găzduită de Biblioteca Județeană. FOTO

evenimente oradea, ana cernea raduNe înțelegem viitorul și ne pasă! O abordare implicată într-o zi importantă! 

 

10 Mai 2019

17:05

La inițiativa Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, în parteneriat cu Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea și Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, a fost gazda evenimentului „9 Mai – Ziua Europei”. Manifestarea a avut loc în aceeași zi de sărbătoare, aproape de miezul zilei.

Organizatorii evenimentului au fost profesorii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Ana Cernea-Radu, coordonator proiect Școli Ambasador ale Parlamentului European, Patricia Marcu și Alin Oros.

Drumul spre amfiteatrul Bibliotecii a fost străbătut cu o frumoasă expoziție de desene, realizate creativ de către elevi, cu tema: obiective culturale din țările Uniunii Europene.

Liceul Ortodox este Școală Ambasador a Parlamentului European, adică aceștia, pe parcursul ultimilor doi ani, au susținut mai multe activități care promovează valorile, drepturile și cultura europeană, cât și pe cea românească.

Startul acțiunii a fost însăși prezentarea demersului prin care o unitate de învățământ poate deveni Școală Ambasador a Parlamentului European, cu prezentarea activităților derulate de Liceul Ortodox, cel căruia i-a fost desemnat titlul în toamna anului trecut.

Câteva din datele istorice prezentate:

Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), faza incisivă a Uniunii Europene, a fost fondată în 1951 de FranțaGermania de Vest, ItaliaBelgiaLuxemburg și Olanda pentru a partaja resursele de oțel și cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european.

În 1957, Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos și Germania de Vest au semnat Tratatul de la Roma, care a creat Comunitatea Economică Europeană (CEE) și a stabilit o uniune vamală.

Grecia s-a alăturat în 1981, Portugalia și Spania au urmat în 1986.

În 1985, Acordul Schengen a pregătit calea pentru crearea frontierelor deschise fără controale de pașapoarte între majoritatea statelor membre și unele state ne-membre.

În 1990, după căderea Blocului de Est, fosta Germanie de Est a devenit parte a Comunităților ca parte a unei Germanii reunite.

În 1995, AustriaFinlanda și Suedia au aderat la UE.

În 2002, bancnotele și monedele euro au înlocuit monedele naționale în 12 state membre. De atunci, zona euro a crescut și cuprinde 19 țări. 

În 2004, UE a înregistrat cea mai mare extindere când CipruRepublica CehăEstoniaUngariaLetoniaLituaniaMaltaPoloniaSlovacia și Slovenia au aderat la Uniune.

În 2007, România și Bulgaria au devenit membre ale UE.

În 2013, Croația a devenit cel de-al 28-lea membru al UE.

Interesul elevilor asupra viitorului lor și-a făcut simțită prezența ca o ceață intelectuală care a umplut sala. Peste 100 de adolescenți au fost prezenți. Au fost aduse scaune în plus pentru a putea fii toți elevii așezați.

Dorința pentru cunoaștere a elevilor a stârnit discuții despre viitorul, drepturile și obligațiile lor, posibilitatea de a vota, precum alte noțiuni și probleme europene.

Motto-ul UE de „Unitate în divesitate” și-a făcut apariția printr-un moment cultural, în care Paula Țenț, elevă a Colegiului Național „Iosif Vulcan” a interpretat o minunată doină ca simbol al faptului că UE susține tradițiile fiecărei țări.

Dalia Ilea si Matei Ghețe, elevi ai Liceului Ortodox și Ambasadori Juniori, au avut șansa de a-și prezenta viziunile asupra Uniunii, fiecare organizând, la rândul lor, o prezentare de tip dezbatere, un dialog interactiv între ei și ceilalți elevi.

Subiectele lor de discuție au fost instituții europene și factori decizionali, țările care fac parte din UE și care doresc intrarea în UE, avantajele statutului de cetățean european, moneda euro, participarea la alegerile europene din 26 Mai 2019. Elevii au încurajat exercitarea dreptului câștigat de vot și au pus accentul pe importanța acestuia.

Ana Cernea-Radu a declarat faptul că Liceul Ortodox va continua cu evenimentele dedicate zilei de 9 Mai – Ziua Europei, luni fiind prezentă alături de elevii ambasadori juniori la Școala Gimnazială Țețchea.

 

Rareș Cernea

evenimente oradea, ana cernea radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *