fbpx

S-au adoptat sanctiunile pentru nerespectarea Masurilor 211, 212 si 214

sanctiuniMinisterul Agriculturii ┼či Dezvolt─ârii Rurale a realizat un pachet de sanc┼úiuni care se vor aplica fermierilor care nu respect─â cerin┼úele m─âsurilor 211, 212 ┼či 214.

 

09 Aprilie 2013

15:27

Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (APIA) Centrul Jude┼úean Bihor informeaz─â fermierii c─â a fost emis Ordinul ministrului agriculturii ┼či dezvolt─ârii rurale nr. 174 din 03 Aprilie 2013, privind aprobarea sistemelor de sanc┼úiuni pentru m─âsurile 211 – ÔÇ×Sprijin pentru zona montan─â defavorizat─âÔÇť, 212 – ÔÇ×Sprijin pentru zone defavorizate, altele dec├ót zona montan─âÔÇť ┼či 214 – ÔÇ×Pl─â┼úi de agromediuÔÇť din Programul Na┼úional de Dezvoltare Rural─â (PNDR) 2007-2013, precum ┼či pentru nerespectarea eco-condi┼úionalit─â┼úii ├«n cadrul schemelor de sprijin pe suprafa┼ú─â pentru Pilonul I, aferente cererilor de plat─â depuse ├«ncep├ónd cu anul 2013, ├«mpreun─â cu anexele acestuia.

Sistemul de sanc┼úiuni, aplicabil pentru cererile de plat─â aferente formelor de sprijin mai sus men┼úionate, pentru care se depun cereri ├«n Campania 2013, se stabile┼čte ┼úin├óndu-se cont de urm─âtoarele aspecte ale neconformit─â┼úilor constatate: neglijen┼úa, inten┼úia, repeti┼úia, amploarea (extinderea), gravitatea ┼či persisten┼úa acestora.

Fermierul nu va fi sanc┼úionat ├«n cazurile de for┼ú─â major─â ┼či circumstan┼úe excep┼úionale, ┼či anume: decesul fermierului, incapacitatea profesional─â de lung─â durat─â a fermierului, exproprierea unei p─âr┼úi importante a exploata┼úiei, dac─â aceasta nu a fost previzionat─â la data la care angajamentul a fost semnat, o catastrof─â natural─â de propor┼úii care afecteaz─â grav suprafe┼úele agricole ale exploata┼úiei.

Pentru M─âsurile 211 – “Sprijin pentru zona montan─â defavorizat─â”, 212 – “Sprijin pentru zone defavorizate, altele dec├ót zona montan─â” ┼či 214 “Pl─â┼úi de agro-mediu”exist─â 6 categorii de sanc┼úiuni, care se aplic─â ├«n urm─âtoarea ordine, prin calcularea din suma de plat─â r─âmas─â dup─â etapa anterioar─â de sanc┼úionare:

A. sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor;

B. sancţiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate;

C. sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată;

D.sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor;

E. sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii;

F. sancţiuni multianuale.

Normele de ecocondi┼úionalitate, ce cuprind cerin┼úele legale ├«n materie de gestionare -SMR- ┼či bunele condi┼úii agricole ┼či de mediu ÔÇôGAEC, trebuie respectate de c─âtre to┼úi fermierii care solicit─â pl─â┼úi directe ├«n agricultur─â. Calculul sumei de plat─â ┼či al sanc┼úiunilor de reducere ┼či excludere se efectueaz─â ┼úin├ónd cont de suprafa┼úa determinat─â a fermei, ├«n urma tuturor controalelor.

├Än cazul ├«n care normele de eco-condi┼úionalitate nu sunt respectate ├«n cadrul unui an calendaristic stabilit ┼či dac─â neconformitatea respectiv─â este rezultatul unei ac┼úiuni sau a unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea de plat─â pentru schemele de sprijin pe suprafa┼ú─â ├«n anul calendaristic vizat, suma total─â a pl─â┼úilor efectuate ori care urmeaz─â s─â fie efectuate trebuie s─â fie redus─â sau exclus─â.

├Än cazul neglijen┼úei, sanc┼úiunea nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 5% din suma total─â, iar ├«n cazul primei repeti┼úii, sanc┼úiunea nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 15% din suma total─â. ├Än cazurile de nerespectare inten┼úionat─â, reducerea procentului nu trebuie s─â fie mai mic─â de 20% din plat─â ┼či poate merge p├ón─â la excluderea total─â din m─âsura de sprijin pentru unul sau mai mul┼úi ani calendaristici. Valoarea sanc┼úiunilor pentru un an calendaristic nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â suma total─â cuvenit─â fermierului.