fbpx

Sa ne cunoastem istoria: Regele Ferdinand si Regina Maria

regele ferdinand si regina mariaZilele aceste se comemorează 76 de ani de la moartea Reginei Maria, respectiv  87 de ani de la moartea regelui Ferdinand I, iluştrii reprezentanţi ai Casei Regale a României.

 

20 Iulie 2014

12:15

Ferdinand I, supranumit şi „Întregitorul” sau „Cel Loial” a fost al doilea rege al României între anii 1914 – 1927. S-a născut în anul 1865 la Sigmaringen, fiind nepotul de frate al regelui Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen. Datorită lipsei de moştenitori direcţi, care să moştenească tronul şi coroana României, Ferdinand a devenit prinţ moştenitor începând cu anul 1889.

La 29 Decembrie 1892 s-a căsătorit cu prinţesa Maria Alexandra Victoria de Saxa Coburg – Gotha, viitoarea regină Maria, nepoată a reginei Victoria a Angliei şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Căsnicia lor, care a durat 30 de ani, a fost binecuvântată cu 6 copii – 3 băieţi: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Nicolae şi Mircea (care moare la doar 3 ani), şi 3 fete : Elisabeta (prin căsătorie va deveni regină a Greciei), Maria (devine regină a Iugoslaviei) şi Ileana.

În urma morţii regelui Carol I, la 10 Octombrie 1914 prinţul moştenitor Ferdinand va deveni regele României sub numele de Ferdinand I, în vreme ce principesa Maria va deveni Regină a României, ca urmare a urcării pe tron a soţului ei.

Perioada de domnie a lui Ferdinand I va fi una crucială pentru istoria țării noastre. În vremea sa, România va participa la primul război mondial, la finele acestuia având loc Marea Unire de la 1918, când Basarabia, Bucovina şi Transilvania se vor uni cu România. Pentru acest eveniment Ferdinand I a fost supranumit şi „Întregitorul”. Pe de altă parte, datorită prezenţei sale pe front, unde îi încuraja pe soldaţi şi îi ajuta pe răniţi, regina Maria va fi numită şi „Regina Mamă a răniţilor”.

În urma realizării României Mari, regele Ferdinand şi regina Maria vor fi încoronaţi ca regi ai tuturor românilor la data de 15 Octombrie 1922, în Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia.

De asemenea, domnia regelui Ferdinand mai este cunoscută şi pentru eforturile depuse pentru modernizarea statului român. În acest sens va fi adoptat votul universal (1918), elaborată reforma agrară (1921) sau adoptată o nouă Constituţie (1923).

După aproape 13 ani de domnie, regele Ferdinand I va deceda la castelul Peleş, la data de 20 Iulie 1927, fiind îngropat în necropola regală, aflată în biserica de la Curtea de Argeş. 11 ani mai târziu, regina Maria va muri la castelul Pelişor, la 18 Iulie 1938, fiind înmormântată lângă soţul ei, la Curtea de Argeş.

 

Florin Oros

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *