fbpx

Sala Florica Ungur va găzdui evenimentul comemorativ Ferenc Visky

În memoria victimelor comunismului.

 

24 Septembrie 2019

14:00

Platforma Decenu.eu și editura Casa Cărții ne invită la evenimentul comemorativ Ferenc Visky și lansarea cărții „Prizionierii speranței”, editor Francisc Visky.

Ferenc Visky (Agriș 1918 – Oradea 2005), preot reformat din mișcarea betanistă, a fost arestat de regimul comunist și condamnat la 22 de închisoare (a fost închis însă între 1958-1964). La scurtă vreme după arestarea lui, soția Julia și cei 7 copii (cu vârste între 12 și 2 ani) erau deportați în Bărăgan și abandonați în câmp. În închisoare, Visky Ferenc s-a împrietenit cu Richard Wurmbrand și cu alți deținuți de diferite naționalități și confesiuni. După grațiere, a fost repartizat în parohia din Paleu, lângă Oradea, ca să fie mai ușor de supravegheat de către autorități. Însă și-a continuat întâlnirile și activitățile subversive, iar în 1983 a fost obligat să se pensioneze.

La eveniment vor participa doi dintre băieții lui Ferenc: Francisc și András. Francisc, cel mai mare dintre copiii familiei Visky, avea 12 ani când au fost deportați în Bărăgan, perioadă în care și-a construit primul său aparat de radio. Toată viața a rămas un pasionat radioamator și colecționar de aparate radio. Este un povestitor talentat și cu simțul umorului. András este dramaturg și director artistic adjunct al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. Predă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj și ca profesor invitat în școli precum Yale, University of California, Osaka University sau University of Michigan. Piesele sale au fost jucate pe scene din SUA, Franța Italia, Polonia, Italia, Ungaria, România etc.

Momentul muzical va fi susținut de trupa: Élő Kövek (Pietre Vii).

Intrarea la eveniment este gratuită, dar cu rezervarea locului în sală, AICI.  Evenimentul se va desfășura în limba română, cu excepția pieselor muzicale (care vor beneficia de traducere).