fbpx

Sănătatea sta in intestine

bacterii virusTăria sistemului nostru imunitar se regăsește în mare parte la nivelul intestinelor.

 

14 Iunie 2013

18:38

Sistemul digestiv este o poartă de intrare a hranei și a altor elemente, unele nedorite, în organism. Cele mai multe dintre cele dăunătoare nu trec prin bariera acidă a stomacului. Cu toate acestea, cele mai puternice reușesc și găsesc în intestine un mediu optim, plin de nutrienți, pentru dezvoltare. Acestea din urmă se multiplică, îmbolnăvesc organismul și implicit diminuează puterea sistemului imunitar.

În cazul unei sănătăți deficitare un bun ajutor îl constituie probioticele, adică bacteriile bune care împiedică multiplicarea și colonizarea „bacteriilor rele”. Această luptă este dusă zilnic de către organismul nostru, și este mult mai grea dacă numărul oaspeților negativi este mai mare decât cel al oaspeților pozitivi, tocmai de aceea e bine de știut că:

  • Tractul digestiv normal conține aproximativ 400 de tipuri de bacterii
  • Echilibrul între acestea este cel mai important însă și cea mai delicată problemă a zilelor noastre

Consumul de alimente nesănătoase nu fac decât să contribuie în sens negativ la destabilizarea florei și a stării noastre de bine, statisticile spunând că:

  • La bărbați, cancerul de colon și de prostată ocupă locul II si respectiv III în lista celor mai frecvente tipuri de cancer
  • La femei aceste locuri sunt ocupate de cancerul de sân și de colon (Locul II respectiv III)

Există numeroase dovezi științifice, medicale, care arată o legătură clară între aproximativ 50% din aceste tipuri de cancer și proasta alimentație. Tocmai de aceea trebuie să stai cât mai departe de:

  • alimentele ultraprocesate (crenvurști, semiprăjite și congelate)
  • consumul de zahăr în exces (preferatul candidei)
  • bauturile reci
  • mancăruri uscate (chips, covrigi, biscuiti sărate, sandwich-uri gata făcute – fără nici o valoare nutritivă)

În loc de concluzii încheiem cu sfatul simplu de fi atent la ceea ce consumi, când și cât consumi. Grija pentru corpul și sănătatea noastră nu e altceva decât cea mai mare formă de respect față de noi înșine. Respectă-te ca să fii respectat. Consumă cu atenție și moderat. Înmulțește bacteriile bune și nu pe cele rele!

 

Adrienne Ormos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *