fbpx

Saptamana Nationala a Bibliotecilor in desfasurare la Oradea

carteTimp de o săptămână sunt celebrate bibliotecile, bibliotecarii, cărțile dar și drepturile de autor.

21 Aprilie 2013

18:09

În perioada 22 – 26 Aprilie 2013 Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi Filiala Bihor a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) marchează Săptămâna Naţională a Bibliotecilor – prin care se dorește apropierea şi deschiderea bibliotecilor publice faţă de comunităţile pe care le deservesc.

Totodată ziua de 23 Aprilie este și Ziua internaţională a cărţii, a drepturilor de autor, dar şi Ziua Bibliotecarului din România.

Programul săptămânii va fi:

Luni, 22 Aprilie 2013 – ora 10:00

În Amfiteatrul Bibliotecii – Decernarea Trofeului „Biblioteca”, pentru cea mai bună bibliotecă publică din judeţul Bihor în anul 2012. Aceasta este cea de-a şaptea ediţie a Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor, în cadrul căreia sunt recompensate eforturile bibliotecarilor din bibliotecile publice bihorene.

În cadrul acestui eveniment, Luminiţa Moga – Şef birou Centrul de Informare Comunitară – va vorbi celor prezenţi despre implementarea unui nou proiect de informare juridică gratuită, iniţiat de parteneriatul dintre Fundaţia IREX România şi Wolters Kluwer România, proiect ce implică 15 biblioteci judeţene. Acest serviciu este accesibil prin intermediul platformei iDrept Monitor, dezvoltată de către Wolters Kluwer România şi disponibilă în reṭeaua BIBLIONET. Cu ajutorul ei, fiecare membru al comunității orădene va putea consulta Monitoarele Oficiale într-o manieră simplă ṣi eficientă.

Modulele accesibile sunt:

  • Legislaţia României Partea I (1840-2013), Partea I Bis., Legislaţia Europeană
  • Jurisprudenţă (10.000 de speţe din jurisprudenţa naţională şi europeană)
  • Practică judiciară (264.000 de hotărâri judecătoreşti pronunţate de instanţele de judecată româneşti)
  • Reviste (Pandectele Române, Revista română de dreptul muncii, Revista română de dreptul afacerilor, Revista română de drept european, Revista română de drept privat, Revista română de jurisprudenţă, Revista română de executare silită)

După evenimentul de acordare a premiilor, în Sala de Şedinţe a Bibliotecii, va fi organizat un Atelier de bricolaj,  eveniment organizat cu sprijinul Editurii Casa.

La ora 17:00 va fi un Grup de practică pentru transformarea paşnică a conflictelor şi comunicare non-violentă, condus de dl Sabin Mureşan, specialist în domeniul păcii şi conflictelor.

Marţi, 23 Aprilie 2013 – ora 10:00

În Amfiteatrul Bibliotecii va avea loc evenimentul de lansare a proiectului „Promoting our Common Heritage – Revitalization of the cultural turism in Hajdú-Bihar – Bihor Euroregion (HURO/1101/058/2.1.3.) Promovarea moştenirii culturale comune – Revitalizarea turismului cultural în euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor”, demarat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 (www.huro-cbc.eu) şi având ca obiectiv general dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale din Euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor şi întărirea turismului cultural transfrontalier.

Miercuri, 24 Aprilie 2013 – ora 14:30

În Ludoteca Secţiei pentru copii şi tineret se va ține Clubul de lectură pentru elevi din clasele primare – ediţia în limba maghiară. Clubul este organizat de Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, iar el se află în al doilea an de activitate şi are întâlniri lunare, în ultima zi de miercuri. Obiectivul activităţii este promovarea lecturii, a limbilor străine şi apropierea copiilor de bibliotecă.

La ora 16:00, în Sala de şedinţe se va organiza Clubul AS al doamnelor – organizat în parteneriat cu Uniunea Femeilor Bihor. Tema întâlnirii va fi: impresii de călătorie în Ţara Sfântă.

Joi, 25 Aprilie 2013 – ora 8:30

În Amfiteatrul Bibliotecii vor fi Activităţi comune ale elevilor români şi ale oaspeţilor lor belgieni – schimb de experienţă, prezentări, etc. Evenimentul este coordonat de cadre didactice de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

Vineri, 26 Aprilie 2013 – ora 17:30

În Amfiteatrul Bibliotecii se va desfășura Cineclubul MARIENBAD – întâlnirea săptămânală a iubitorilor filmului de artă, prilej cu care se urmăreşte crearea contextului necesar unei mai bune înțelegeri a modului de realizare și interpretare a operelor celei de-a 7-a arte.

 

Andrei Marcu