fbpx

Săptămâna viitoare începe Postul Sfintelor Paști 2022

O perioadă de eliberare și iertare, cu puține dezlegări la pește. Suntem chemați la smerenie.

 

05 Martie 2022

09:13

În doar câteva zile, intrăm în Postul Sfintelor Paști. Este cel mai greu și cel mai lung dintre posturile de peste an și se va încheia în seara lui 23 Aprilie 2022.

Sunt șapte săptămâni în care creștinii sunt invitați să ducă o viață spirituală cumpătată, acompaniată de „privațiuni” culinare. În aceste zile, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn. Există și excepții, ca în fiecare an:

  • dezlegare la peşte în 25 Martie (vinerea), când cinstim Bunavestire
  • dezlegare la peşte în 17 Aprilie (duminica), când onorăm intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile

Dacă Sărbătorile Pascale Ortodoxe sunt celebrate în 24 Aprilie 2022, enoriașii de rit Catolic vor cinsti Învierea Domnului în 17 Aprilie a.c., cu o săptămână mai devreme.

Important de reamintit e că zilele libere acordate (de la stat) sunt:

  • Vinerea Mare
  • Prima zi de Paște
  • A doua zi de Paște

Potrivit cercetătorilor, postul are o sumedenie de beneficii nu doar sufletești, ci și pentru trup. Astfel, în urma unui studiu s-a constat că abținerea de la mâncare timp de doar două zile poate reface sistemul imunitar. Studiul a mai descoperit și faptul că postul reduce nivelul de enzime PKA, un efect despre care se știe că sporește longevitatea.

Însă, dincolo de toate aceste „abstinențe”, cel mai important lucru este să ne îngrijim de sufletul nostru. De legătura noastră cu Divinitatea și de relația cu oamenii, să mai tăiem din orgolii, răutăți, invidii… și nu doar pentru că „ne vede Doamne – Doamne”, ci pentru că sunt stări, emoții și gânduri care ne fac rău fără să mai luăm în calcul cele promise de Sus!

Poate acum, mai mult ca oricând, ni se cere să devenim conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru și, pornind de la ideea că toți suntem Unul și fii ai aceluiași Dumnezeu, să fim conștienți de gândurile și dorințele pe care le avem. Să muncim cu noi ca să trimitem binele spre întreaga lume astfel încât binele să ne cuprindă și să ne ghideze pe toți.

Momentele pe care le trăim ne învață să încetăm a slăvi pe unii și a blestema pe alții, deoarece la fel cum binele făcut cuiva are efecte asupra noastră, a tuturor, și răul se manifestă pe același principiu.

Fiți ceea ce doriți să vedeți în lume, dăruiți ceea ce vreți să primiți, semănați ceea ce visați să culegeți! Post binecuvântat!

Ciprian Costa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *