fbpx

Se depun cererile pentru sprijinirea sectorului zootehnic: ovine – caprine

mieiAPIA Bihor invit─â fermierii s─â ├«╚Öi depun─â documentele pentru ob╚Ťinerea de sprijin financiar ├«n dezvoltarea sectorului zootehnic.

 

22 Aprilie 2013

16:20

Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â Centrul Jude┼úean Bihor informeaz─â poten┼úialii beneficiari, c─â p├ón─â la 30 Aprilie 2013 pot depune cererea de plat─â aferent─â anului 2013, ├«n cadrul ÔÇťPl─â┼úilor na┼úionale directe complementare pentru sectorul zootehnic, speciile ovine ┼či caprineÔÇŁ. De acest─â prima pe cap de animal pot beneficia produc─âtorii agricoli cresc─âtori de ovine, persoane fizice, persoane juridice ┼či/sau persoane fizice autorizate, ├«ntreprinderi individuale sau familiale.

├Än anul 2012 au fost depuse un num─âr de 1.308 cereri pentru PNDC zootehnic pentru 279.795 capete din care: ┬á1.126 cereri pentru un num─âr de 268.313 capete de ovine ┼či 181 cereri pentru un num─âr de 11.482 capete de caprine.

Solicitan┼úii trebuie s─â depun─â cererea aferent─â fiec─ârei exploata┼úii cu cod ANSVSA la Centrul Jude┼úean APIA Bihor sau la centrele locale pe a c─ârui raz─â teritorial─â se afl─â ├«nregistrat─â exploata┼úia de ovine ┼či/sau caprine.

Prima pe cap de animal se acord─â o singur─â dat─â pe an produc─âtorilor agricoli, ├«nscri┼či ├«n eviden┼úa Agen┼úiei de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â cu cod unic de identificare, pentru femele ovine ┼či/sau femele caprine identificate conform legisla┼úiei ├«n domeniu, care ├«ndeplinesc cumulativ urm─âtoarele condi┼úii:

  1. efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei;

  2. efectivul de femele ovine / femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei;

  3. efectivul de femele ovine / femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013;

  4. cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine / caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.

Asocia┼úiile cresc─âtorilor de ovine/caprine legal constituite, care vizeaz─â cererile solicitan┼úilor primei pe cap de animal din Jude┼úul Bihor sunt: Asocia┼úia Cresc─âtorilor de oi si capre Miori┼úa Bihorean─â, Asocia┼úia cresc─âtorilor de animale Cura┼úele, Asocia┼úia Jude┼úean─â a cresc─âtorilor de animale domestice ┼či p─âs─âri Bihor, Asocia┼úia cresc─âtorilor ┬áde oi si capre P─âstorul.

Din 5 p├ón─â ├«n 19 aprilie 2013 au fost depuse 305 cereri pentru un num─âr de 54.788 capete, din care: 261 cereri pentru un num─âr de 51.844 capete de ovine ┼či 44 cereri pentru un num─âr de 2.944 capete de caprine. Controlul la fa┼úa locului se va desf─â┼čura ├«n perioada 3 mai ÔÇô 3 august 2013, pentru speciile ovine ┼či caprine, la adresa men┼úionat─â ├«n cerere, timp ├«n care solicitan┼úii primelor au obliga┼úia de a men┼úine ├«n exploata┼úie efectivul de animale pentru care au solicitat prim─â

a declarat Florian Pavel, director executiv APIA Bihor.