fbpx

Se depun formularele pentru cota nationala de lapte

vaca lapteDouă luni au la dispoziție fermierii care vor să își depună formularele de acordare a unei cantităţi de cotă de lapte din rezerva naţională.

 

01 Iunie 2013

13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor, informează producătorii de lapte de vacă din judeţul Bihor despre faptul că, începând cu 1 iunie şi până la 31 iulie 2013, se desfăşoară prima perioadă de depunere a formularelor de acordare a unei cantităţi de cotă de lapte din rezerva naţională.

Acordarea se va face în funcţie de cantitatea de lapte disponibilă în rezerva naţională, pentru producătorii deţinători de cotă în a căror exploataţie s-a depăşit cota de lapte pe perioada anului de cotă precedent şi pentru exploataţiile care şi-au început activitatea pe parcursul anului de cotă.

Producătorii care accesează rezerva naţională trebuie să îndeplinescă, cumulativ, următoarele condiţii:

  • au depăşit cota individuală de lapte / şi-au început activitatea în timpul anului de cotă
  • deţin exploataţii cu un efectiv minim de 2 capete vaci de lapte la sfârşitul anului de cotă/ la data solicitării

Cantitatea minimă a cotei din rezerva naţională ce poate fi solicitată de către producători este de 1000 de kg, iar cantitatea maximă este de 1.800.000 kg.

  • Cererea tip se depune la APIA Centrul Judeţean Bihor (Oradea, str. Matei Corvin nr. 1) şi va fi însoţită de următoarele documente:
  • act de identitate (BI/CI)
  • cod unic de înregistrare, după caz
  • cardul de identificare a exploataţiei la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
  • paşapoartele vacilor de lapte care fac obiectul extinderii exploataţiei sau investiţiei noi, pentru care a solicitat cota din rezerva naţională, după caz
  • documentele prin care demonstrează cantitatea de lapte obţinută şi comercializată din exploataţia pentru care a solicitat cota din rezerva naţională
  • declaraţie pe propria răspundere privind surplusul cantităţii de lapte vândute direct faţă de cota deţinută, în cazul solicitării de cotă din rezerva naţională pentru vânzări directe

Producătorul de lapte care în anul de cotă precedent distribuirii din rezerva naţională a vândut sau a cedat cu titlu gratuit orice cantitate de cotă de lapte altui producător nu beneficiază de cotă din rezerva naţională. Niciun producător de lapte care a beneficiat de alocare de cotă din rezerva naţională nu poate transfera, permanent sau temporar, nicio cantitate din cota individuală deţinută, o perioadă de 2 ani de la sfârşitul anului de cotă în care i-a fost atribuită cota din rezerva naţională

a transmis directorul executiv APIA Bihor, Florian Pavel.

În anul de cotă 2012 – 2013 în judeţul Bihor sunt înregistraţi un număr de 18.200 deţinători de cotă, din care 16.130 deţinători de cotă pentru vânzări directe şi 2.070 deţinători de cotă pentru livări către procesatori.