fbpx

Se mai depun cereri pentru ajutorul de motorina

ApiaAgricultorii bihoreni mai au oportunitatea de a beneficia de sprijinul financiar oferit de APIA.

 

03 Februarie 2014

10:56

Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile din ultima decadă a lunii ianuarie Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) a decis prelungirea termenului de depunere a cererilor de rambursare aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2013 respectiv schema de ajutor de stat pentru plata primelor de asigurare până la data de 07 Februarie 2014.

Posibilii beneficiari ai ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură a căror exploataţii agricole sunt situate pe teritoriul judeţului Bihor, cei care au  depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă sau cererile conform H.G. nr. 408/2010 şi O.M.A.D.R. nr. 126/2010 cu modificările şi completările ulterioare la APIA Bihor vor depune cererea de rambursare la APIA Centrul Judeţean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin  nr. 1 însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate aferente trimestrului IV 2013 şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Potrivit Ordinului MADR nr. 1229/2013 cu modificările şi completările ulterioare, „cantitatea de motorină nu poate depăşi 40% din cantitatea totală calculată şi stabilită conform acordului prealabil rectificativ pentru cererile de acord prealabil pentru finanţare aferente anului agricol 2013-2014”.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt persoanele juridice și persoanele fizice care se angajează să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale conform Ordonanţei de Urgenţă nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează trimestrial în anul 2014 în limita cantităţilor maxime anuale aprobate. În cazul în care cantităţile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depăşesc cantităţile maxime anuale, cuantumul plăţilor se reduce proporţional pentru toate sectoarele.

Schema de ajutor de stat pentru poliţele de asigurare se aplică doar beneficiarilor întreprinderi mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare,dacă au ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole şi/sau creşterea animalelor, păsărilor, familiilor de albine şi îndeplinesc următoarele condiţii, în funcţie de obiectul de activitate:

a) exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau altele asemenea, pentru următoarele categorii: culturi în teren arabil, anuale şi perene, plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, de hamei şi de vii, cu excepţia soiurilor de struguri pentru vin şi au încheiate poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare-reasigurare;

b) deţin, cresc sau exploatează animale, păsări şi/sau familii de albine înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor şi/sau în Registrul agricol, după caz, şi au încheiate poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare-reasigurare.

Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

transmite Florian Pavel, director executiv APIA Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *