fbpx

Sfaturi utile in cumpararea unei imprimante

epson imprimanta

Astăzi tehnologia nu mai este un lux ci o necesitate. Iată câteva sfaturi ce îți vor fi de ajutor atunci când vei dori să îți cumperi o imprimantă.

03 Mai 2013

16:20

 

După cum decurge mersul tehnologiei, simţim tot mai mult necesitatea de a avea la îndemână o imprimantă, pentru a putea lista diverse lucruri; de la referate sau reţete culinare, la fotografii sau prezentări diverse. De aici până la a cădea în capcana pregătită de retaileri e un pas atât de mic, încât nici nu îl conştientizăm. Intrăm în primul magazin unde ştim noi că găsim şi imprimante iar aici ori alegem ceva de pe raft, ori lăsăm vânzătorii să aleagă pentru noi.

Dacă nu ştim exact ce anume căutam, atunci scenariile sunt identice, pentru că, deşi impresia artistică a vânzătorilor este una bună, nici ei nu prea au habar despre ce anume se găseşte pe rafturi.

Într-un caz fericit, ei vor face diferenţa între tehnologiile laserjet sau inkjet. Cu orice întrebare mai complicată, îi veţi aduce la răspunsul: „eu sunt de pe alt raion, colegul de pe acest raion lipseşte momentan”. Iar din acest punct, sunteţi pe cont propriu, rolul vânzătorului limitându-se la a vă lua banii (dacă insistaţi, poate primiti şi un certificat de garanţie).

Dar nu vă îngrijoraţi. Producătorii de imprimante abia aşteaptă să vă vândă produse ieftine la prima vedere dar extrem de costisitoare pe urmă, când vine vorba de consumabile. Dacă până în urma cu 5-6 ani, situaţia era mai simplă, puteaţi cumpăra o imprimantă căreia să îi încărcaţi cartuşele fără multă ştiinţă sau bătaie de cap, acum situaţia este puţin mai complicată, mai ales prin îngreunarea respectivei operaţiuni prin chip-uri sau alte piedici, ce vor face încărcarea cartuşelor mai greoaie, mai costisitoare sau poate chiar imposibilă. Aşa că e mai bine să mergeţi în căutarea unui produs decât să achiziţionaţi unul la întâmplare, doar pentru că e la reducere sau pentru că arată bine.

Înainte de toate, sunt câteva întrebări ce ar putea justifica achiziţionarea unui anumit tip sau model de imprimantă:

  1. Care este bugetul maxim la care se poate încadra respectivul produs? În funcţie de câţi bani aveţi la dispoziţie, vă puteţi îndrepta către un model sau altul. Totuşi, nu săriţi la prima promoţie pe care o întâlniţi, pentru că e prea probabil să cădeţi în capcana consumabilelor scumpe.
  2. La ce urmează a fi folosită imprimanta? Dacă este destinată listării de referate, texte, sau alte documente alb/negru, atunci e bine să alegeţi din start un echipament laserjet. Iniţial acesta va costa mai mult decât unul inkjet, dar diferenţa se amortizează rapid. La o medie de 50 lei pentru încărcarea unui toner de 3000 de pagini conduce la un cost de 2 bani pentru o pagină tipărită, precum şi la asigurarea că „scrisul” nu se şterge. Bineînţeles, pentru asta trebuie să alegeţi o imprimantă care are cartuşul fără chip sau cu unul al cărui preţ poate fi inclus în preţul încărcării. La un preţ mai mare veţi găsi şi imprimante laser color, iar achiziţia acestora se recomandă doar dacă urmează să recuperaţi din cheltuieli din eventuale servicii pentru care folosiţi imprimanta (cărţi de vizită, referate…). În schimb, dacă doriţi să tipăriţi fotografii, lucrurile se schimbă. Tipărirea cu cerneală (inkjet) este mai calitativă decât cea laser, atunci când este vorba de fotografii. Iar în acest caz, cel mai mult contează preţul consumabilelor. Nimănui nu îi convine să plătească pentru consumabile mai mult de cât a costat imprimanta.
  3. Imprimantă sau multifuncţional? Un multifuncţional, mai scump decât o imprimantă, oferă şi alte facilităţi, pe lângă tipărire: scanare (chiar dacă sunt şi modele pentru care această operaţiune nu este disponibilă), copiere, fax sau trimitere de e-mailuri. Dacă nu aveţi nevoie de aceste lucruri, evitaţi achiziţionarea unui multifuncţional. Cu cât sunt disponibile mai multe opţiuni, cu atât sunt mai mari şansele de a se defecta una dintre componentele aparatului (caz în care nu veţi avea acces nici la celelalte funcţii). E bine de avut în vedere aceste lucruri, înainte de a vă decide între o imprimantă simplă sau una multifuncţională.
  4. Nou sau second hand? Întrebarea nu are legătură doar cu preţul imprimantei, aşa cum s-ar crede. Pe cât posibil, evitaţi imprimantele pe cerneală second hand, dacă acestea nu fac parte din serii profesionale. Toate celelalte sunt pentru uz casnic şi au o durată de viaţă relativ scurtă. Deci, dacă doriţi o imprimantă pe cerneală, cumpăraţi una nouă. Şi, pe cât posibil, cu cartuşe cât mai mari. În schimb, lucrurile se schimbă când doriţi o imprimantă laser. La preţuri absolut rezonabile găsiţi imprimante laser second hand, cu garanţie şi revizie făcută. Avantajul acestora constă în consumabile, mai ieftine decât cele pentru aparate noi.

 

Lucrurile se schimbă atunci când doriţi un echipament pentru birou. Un copiator vă rezolva cam toate necesităţile legate de gestionarea documentelor dumneavoastră, costurile consumabilelor pentru un copiator fiind mai mici decât pentru o imprimantă.

În Oradea, de servicii de vânzare, întreținere, reparații, încărcare împrimante, copiatoare, faxuri, xeroxuri, spiralări și nu numai puteți beneficia apelând la Zed Media, strada Eforiei numerele 3 – 5. Informații suplimentare la telefoanele 0720. 538. 492 sau 0743 348. 099.

Sorin Matei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *