fbpx

Sinagoga ortodoxă, următorul punct de atracție turistică din Oradea!

evenimente oradea 2016Mai bine pentru oraș, pentru orădeni, pentru turiști! 

 

28 Iulie 2016

17:31

După ce au fost încheiate parteneriate inclusiv cu Ambasada SUA, care a donat 129.000 de dolari Comunității Evreilor din Oradea pentru a transforma Sinagoga Ortodoxă de pe strada Primăriei într-un muzeu de istorie al evreilor din Oradea și Bihor, lucrările de restaurare a Sinagogii Ortodoxe sunt departe de a fi încheiate. 

Fondurile americane s-au dovedit insuficiente, ca urmare a amplorii muncii. Pentru a nu se pierde și pentru a-l valorifica, Comunitatea Evreilor a solicitat Primăriei să preia acest lăcaș de cult, să îl administreze și să îl restaureze.

Pentru a readuce la viață Sinagoga Ortodoxă „Hinech Neorim”, municipalitatea dorește să atragă fonduri europene, nerambursabile, astfel încât să transforme imobilul într-un punct de atracție turistică, dar și de recunoaștere a valorii arhitecturale, iar ulterior să fie clasat drept monument istoric. 

Sinagoga este ultimul templu mozaic ridicat în orașul de pe Criș, începând cu 1930, după planurile arhitectului Löbl Ferenc. Are 450 de locuri, 300 destinate bărbaților, în naos, și alte 150, în balcoanele laterale și centrale, pentru femei. 

Construită pe un plan rectangular, clădirea este decorată cu patru coloane spiralate, la colţuri. Intrarea centrală este destinată bărbaţilor, fiind încadrată de o parte şi de alta de ferestre ovale. Această sinagogă este unică şi prin faptul că pereţii sunt tip “vapor”, având formă de valuri.

 

Ioana Mădălina Ștefănică