fbpx

Soarele este daunator! Cancerul de piele poate fi prevenit

protectie soareExpunerea îndelungată și neprotejată la soare poate determina apariția cancerului de piele.

 

12 Mai 2013

09:13

Ȋn perioada 7 Mai – 30 Iunie 2013 Laboratoarele La Roche-Posay, ajutați de peste 100 de medici dermatologi din 18 oraşe, organizează  Zilele Protecţiei Solare, ce va fi un eveniment naţional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.

Persoanele interesate vor fi consultaţi gratuit şi vor primi sfaturi specializate pentru prevenţia cancerului de piele. Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne care apare cel mai frecvent la nivelul pielii, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare.

La femei poate apare de obicei la nivelul picioarelor, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor.

Această boală poate să apară spontan sau în urma unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici. Melanomul malign apare din ce în ce mai des în ultimele decenii, de aceea se recomandă câte o consultație periodică de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog.

Există niște date interesante referitoare la expunerea la soare:

  • 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală şi de Est
  • Melanomul poate fi prevenit prin folosirea regulată a protecţiei solare
  • 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solara
  • 10% dintre români folosesc protecţie solară pe toată durata verii
  • 5% dintre români folosesc protecţie solară zilnic
  • 60% dintre români, folosesc fotoprotectoare cu factor scăzut de protecţie (10 sau 15), iar numărul celor care folosesc protecţie SPF 50+ este foarte scăzut (15%)
  • 70% dintre adolescenţi nu folosesc protecţie solară

Ȋn anul 2010, laboratoarele La Roche-Posay România au realizat un studiu privind comportamentul românilor referitor la expunerea la soare, modul de utilizare al produselor de protecţie solară şi motivele de prescriere pentru un fotoprotector, iar rezultatele sunt îngrijoratoare la nivel de ţară.

Deoarece 90% dintre cazurile de cancer depistate la timp sunt vindecabile, campania Zilele Protecţiei Solare dorește să crească gradul de conştientizare al românilor privind riscurile unei expuneri neprotejate la soare şi să creeze un obicei din folosirea regulată a produselor de fotoprotecţie.

Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului.

Campania Zilele Protecţiei Solare se desfaşoară în perioada mai –iunie 2013 în 17 mari oraşe din toată ţara: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Baia Mare, Oradea, Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Bârlad, Roman, Paşcani, Fălticeni.

Timp  de 30 de ani La Roche-Posay este implicat în promovarea protecţiei solare în lume, iar de mai bine de 40 de ani, La Roche-Posay colaborează cu dermatologi la nivel internaţional pentru a crea produse de îngrijire şi machiaj, având la bază apa termală La Roche-Posay.

Pentru a vizualiza lista medicilor dermatologi partneri şi pentru mai multe detalii legate de programarea la consultaţiile gratuite vizitati site-ul  www.protectiasolara.ro

 

Andrei Marcu