fbpx

Soarele este daunator! Cancerul de piele poate fi prevenit

protectie soareExpunerea ├«ndelungat─â ╚Öi neprotejat─â la soare poate determina apari╚Ťia cancerului de piele.

 

12 Mai 2013

09:13

╚Őn perioada 7 Mai – 30 Iunie 2013 Laboratoarele La Roche-Posay, ajuta╚Ťi de peste 100 de medici dermatologi din 18 ora┼če, organizeaz─â┬á Zilele Protec┼úiei Solare, ce va fi un eveniment na┼úional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.

Persoanele interesate vor fi consulta┼úi gratuit ┼či vor primi sfaturi specializate pentru preven┼úia cancerului de piele. Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne care apare cel mai frecvent la nivelul pielii, dar se poate prezenta ├«n orice ┼úesut ce con┼úine celule pigmentare.

La femei poate apare de obicei la nivelul picioarelor, iar la b─ârba┼úi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezint─â aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate ┼či 1% din totalul tumorilor.

Aceast─â boal─â poate s─â apar─â spontan sau ├«n urma unor traumatisme, a radia┼úiilor solare, sau a unor factori genetici. Melanomul malign apare din ce ├«n ce mai des ├«n ultimele decenii, de aceea se recomand─â c├óte o consulta╚Ťie periodic─â de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog.

Există niște date interesante referitoare la expunerea la soare:

  • 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt ├«n Europa Central─â ┼či de Est
  • Melanomul poate fi prevenit prin folosirea regulat─â a protec┼úiei solare
  • 30% dintre rom├óni nu folosesc niciodat─â protec┼úie solara
  • 10% dintre rom├óni folosesc protec┼úie solar─â pe toat─â durata verii
  • 5% dintre rom├óni folosesc protec┼úie solar─â zilnic
  • 60% dintre rom├óni, folosesc fotoprotectoare cu factor sc─âzut de protec┼úie (10 sau 15), iar num─ârul celor care folosesc protec┼úie SPF 50+ este foarte sc─âzut (15%)
  • 70% dintre adolescen┼úi nu folosesc protec┼úie solar─â

╚Őn anul 2010, laboratoarele La Roche-Posay Rom├ónia au realizat un studiu privind comportamentul rom├ónilor referitor la expunerea la soare, modul de utilizare al produselor de protec┼úie solar─â ┼či motivele de prescriere pentru un fotoprotector, iar rezultatele sunt ├«ngrijoratoare la nivel de ┼úar─â.

Deoarece 90% dintre cazurile de cancer depistate la timp sunt vindecabile, campania Zilele Protec┼úiei Solare dore╚Öte s─â creasc─â gradul de con┼čtientizare al rom├ónilor privind riscurile unei expuneri neprotejate la soare ┼či s─â creeze un obicei din folosirea regulat─â a produselor de fotoprotec┼úie.

Un studiu clinic important desf─â┼čurat ├«n Australia timp de 15 ani pe un e┼čantion de peste 1600 de adul┼úi a demonstrat pentru prima dat─â c─â folosirea cu regularitate a cremelor de protec┼úie solar─â reduce riscul apari┼úiei melanomului.

Campania Zilele Protec┼úiei Solare se desfa┼čoar─â ├«n perioada mai ÔÇôiunie 2013 ├«n 17 mari ora┼če din toat─â ┼úara: Bucure┼čti, Cluj, Timi┼čoara, Ia┼či, Constan┼úa, Sibiu, Bra┼čov, Ploie┼čti, Baia Mare, Oradea, Suceava, Boto┼čani, Vatra Dornei, B├órlad, Roman, Pa┼čcani, F─âlticeni.

Timp┬á de 30 de ani La Roche-Posay este implicat ├«n promovarea protec┼úiei solare ├«n lume, iar de mai bine de 40 de ani, La Roche-Posay colaboreaz─â cu dermatologi la nivel interna┼úional pentru a crea produse de ├«ngrijire ┼či machiaj, av├ónd la baz─â apa termal─â La Roche-Posay.

Pentru a vizualiza lista medicilor dermatologi partneri ┼či pentru mai multe detalii legate de programarea la consulta┼úiile gratuite vizitati site-ul┬á www.protectiasolara.ro

 

Andrei Marcu