fbpx

Strada Vasile Alecsandri se modernizează pe 19 milioane de lei. FOTO

vasile alecsandriUn proiect care va schimba totalmente aspectul străzii Vasile Alecsandri. 

 

12 Februarie 2015

19:01

În aproximativ 6 luni se dorește a fi reabilitată și modernizată complet una dintre cele mai renumite străzi din Oradea, Vasile Alecsandri.

Pentru înfăptuirea proiectului „Reabilitare, modernizare strada Vasile Alecsandri, inclusiv prin refacerea rețelei de iluminat public și dotarea cu mobilier urban” sunt necesari 19.749.613 lei, TVA inclus. Banii se doresc a fi accesați prin Agenția de Dezvoltare Nord-Vest.

Dacă sumele vor fi primite anul acesta, atunci lucrările se vor încheia până la sfârșitul lui 2015, în caz contrar, lucrările vor fi efectuate în 2016. Important este că ai noștri consilieri locali au aprobat planul de reabilitare și indicatorii tehnico-economici.

Vestea bună este că, în locul inesteticelor umbrele, vor fi amplasate, însă numai la cererea proprietarilor de afaceri, marchize cu dublă utilitate, astfel încât, în subteran, vor dispune de canale tehnice care vor permite accesul direct la apă sau curent electric.

Mai mult, tot aici, la intersecția cu Pasajul Vulturul negru, se va amenaja și o fântână arteziană sub forma unui curs circular de apă, realizat din piatră. Totodată, va fi înlocuit atât mobilierul urban cât și felinarele de iluminat public.

După efectuarea modernizărilor, vom avea o stradă pietonală, de 13 metri lățime, împărțită astfel:

  • 2 metri zonă pietonală, pe partea stângă înspre Pasajul Vulturul Negru
  • 4 metri pentru amplasarea marchizelor
  • 4 metri de spațiu alimentare terase, acces ambulanță, pompieri
  • alți 2,5 metri de zonă pietonală

Cu această ocazie, se vor desfășura lucrări la cele 11 racorduri de termoficare aflate în zonă, dar și realiza o canalizație tehnică de 1,5/1,5 m chiar în mijlocul străzii, care va adăposti toate cablurile, înclusiv cele ale companiei Electrica:

S-a optat pentru această variantă pentru că un canal tehnic vizitabil oferă posibilitatea de a interveni ori de câte ori este nevoie, fără a compromite pavajul. Rațiunea realizării acestui canal este atât una de ordin practic, cât și estetic.

Cum va arăta pietonalul Vasile Alecsandri după amenajare vedeți în imaginile de mai jos. Cei interesați de mai multe detalii pot analiza planșa de AICI sau de AICI.

Ciprian Costa

vasile alecsandri

0101fantana4 vasile alecsandri

fantana3 vasile alecsandri

fantana1 vasile alecsandri

desfasurare2 vasile alecsandri

desfasurare1 vasile alecsandri