fbpx

Stropitul fetelor: o tradiţie specifică sărbătorilor de Paşte

sursa: newsbihor.ro

Tradiţiile rezistă trecerii timpului.

 

02 Aprilie 2018

11:30

La fel cum mersul la colindat şi împodobitul bradului sunt tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă, nici sărbătorile pascale nu se lasă mai prejos.

Una dintre tradiţiile cele mai cunoscute pentru sărbătorile de Paşte este cea a „stropitului” fetelor, ce are loc în a doua zi de Paşte.

În această zi, băieţii pleacă la udat femeile din familie şi din vecini, iar ele, la rândul lor, trebuie să îi cinstească cu băutură şi daruri. În prezent, bărbaţii obişnuiesc să ude doamnele şi domnişoare cu parfum, dar nu întotdeauna a fost aşa. Tradiţia spune că fetele trebuie udate cu apă de izvor neîncepută că să fie frumoase, să dea naştere la copii sănătoşi şi să miroasă tot anul ca florile de primăvară. Tradiţia mai arată că nici unei fete nu îi va merge bine în acel an dacă nu este stropită.

În unele sate din Transilvania, fetele îşi iau revanşă în cea de-a treia zi de Paşti, când e rândul băieţilor să fie stropiţi. Acest obicei îşi are rădăcinile în urmă cu două mii de ani, când evreii i-au stropit cu apă pe adepţii lui Iisus care aduceau vestea Învierii.

Obiceiul „udatului” este preluat în Ardeal de la comunitatea maghiară, dar se practică şi în Banat sau în Bucovina. Această tradiţie este respectată şi la Oradea, în cadrul Târgului de Paşte din Piaţa Unirii. Mai multe detalii despre eveniment aflaţi de aici.

 

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *