fbpx

Superstițiile și tradițiile populare de Anul Nou

sursa: independent.co.uk

Iată cu ce se mănâncă anul nou!

 

31 Ianuarie 2016

14:30

Există credințe conform cărora ceea ce faci în noaptea dintre ani influențează cum îți va merge în anul care urmează.

De aceea, este bine să știm câteva superstiții de care să ținem cont, dacă ne dorim ca Anul Nou să fie unul prosper și cu cât mai multe evenimente plăcute. Iată câteva dintre cele mai cunoscute tradiții și superstiții:

  1. La români, conform tradiției, în noaptea de Anul Nou trebuie să se facă mult zgomot și voie bună pentru a alunga toate spiritele rele. Acestei superstiții unii adaugă și ținutul în buzunar a unei căpățâni de ustoroi (deh, conform sfaturilor Van Helsing!). O altă superstiție „ingenioasă” spune că atât în ultima zi din an, cât și în prima zi a celui nou, să nu facem cheltuieli și să nu aruncam nimic din casă (inclusiv gunoiul), deoarece ne aruncăm afară norocul. (se pare că, până la urmă, își are și gunoiul rostul său!)
  2. O altă binecunoscută superstiție spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influența tot anul: persoanele cu părul blond sau roșcat aduc ghinion, iar cele brunete noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce, dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion (și, din nou, noi suntem piezele rele!).
  3. Conform tradiției, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban pentru a-și visa ursitul (totuși, aveți grijă ce vă doriți, s-ar putea să-l visați pe ăl mai spurcat 😀 ).
  4. Obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiți, pentru a fi însoțiți de dragoste tot anul (cei infideli să se abțină, ca nu cumva să se încurce borcanele!).
  5. Cei în vârstă spun că, la trecerea dintre ani, este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar și ceva roșu ori o altă culoare veselă pentru a atrage energiile pozitive (May the force be with us!).
  6. În noaptea de Anul Nou, nu ai voie să dormi, cine nu rezistă va fi somnoros tot anul. O altă datină spune că în Ajunul Anului Nou trebuie să ai mereu în buzunar câteva boabe de grâu, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie să ai și bani în buzunar pentru ca noul an să nu te prindă sărac (dragilor, rochii cu buzunare pline că tot sunt la modă!).
  7. Se obișnuiește să se consume pește în noaptea dintre ani, pentru a ne asigura o trecere lină și ușoară în anul ce urmează, în timp ce, carnea de pasăre este aducătoare de ghinion. Acest lucru se datorează faptului că păsările scormonesc pământul și îl imprăștie, lucru corelat cu împrăștierea prosperității și a binelui din casă (vegetarienii au aici un argument în plus: niciun aliment pe care ei îl consumă nu scrumă și nu împrăștie norocul).
  8. De revelion nu se plânge. Conform tradiției, persoanele care plâng în prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste (tocmai am avut o revelație de ce mi-a mers atât de prost în 2016!).
  9. Despre copiii născuţi în 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa (acum știi de ce toate îți merg sau nu strună!).
  10. De asemenea, se mai spune că, pentru un an îmbelşugat, este bine ca la miezul nopţii paharele şi farfuriile să fie pline. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac (stomac plin = an bogat).
  11. Pentru dragoste şi prosperitate, pentru sănătate şi veselie în anul ce vine, este bine ca la miezul nopţii să dansăm în aer liber, cel mai bine în jurul unui copac (hippie shake!).
  12. Fetele care vor să se mărite în următoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoană pe care o văd de la geamul dormitorului să fie un bărbat (băieți, la ferestre cu voi, mai ales dacă fetele locuiesc de la etajul 4 în sus!).

Și să nu uităm de cele mai frumoase obiceiuri românești cu ocazia Anului Nou: Capra, Plugușorul, Ursul, Sorcova! Și, cel mai important, să ne punem o dorinţă în noaptea dintre ani! La mulți ani frumoși, dragi prieteni! 

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *