fbpx

Tarhonul – o plantă aromatică benefică organismului

sursa: unica.ro

Aromă şi sănătate într-o singură plantă.

 

20 Ianuarie 2018

12:23

Tarhonul, o plantă aromatică, folosită în bucătăria europeană este ocazional întâlnită în bucătăria românească, fiind folosită în preparate culinare tradiţionale: ciorba şi iahnia de fasole, mâncarea de spanac, ciorbă, drobul de miel, salatele de legume cu ouă şi cu fructe de mare. În acelaşi timp, orice friptură : de porc, de vânat, de pasăre sau de oaie, condimentată cu tarhon, este mai gustoasă şi mai sănătoasă.

Tarhonul se foloseşte proaspăt, uscat sau conservat în oţet, pentru a-şi păstra aroma şi substanţele nutritive, în special vitaminele B1 şi C, eficiente într-o varietate de boli. Pe lângă acestea, tarhonul are multiple proprietăţi terapeutice:

  • datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, tarhonul reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, îmbătrânirii premature şi chiar şi al unor tipuri de cancer
  • tarhonul este şi un bun antialergic, în cazul strănuturilor repetate
  • persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să urmeze o dietă săracă în sodiu, de aceea este bine să înlocuiască sarea cu această verdeaţă
  • ceaiul de tarhon reglează ciclul menstrual şi ovulaţia, luptând astfel împotriva infertilităţii. În plus, infuzia din aceasta plantă aromatică reprezintă un calmant natural al simptomelor sindromului premenstrual
  • substanţele active găsite în tarhon au un efect calmant rapid asupra durerilor gingivale şi dentare şi previn apariţia cariilor. Ceaiul preparat din acest condiment poate fi folosit atât ca antiseptic, cât şi ca agent anestezic în stomatologie
  • ceaiul de tarhon are proprietăţi calmante, ajutând la relaxarea nervilor şi la calmarea stării de agitaţie. Astfel, combate oboseala şi ajută la inducerea stării de somn

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *