fbpx

Tinca va avea o statie moderna de epurare a apelor uzate

conferinta presa compania de apa (46)Proiectul APAREGIO aduce beneficii locuitorilor din Tinca. Cu toate acestea din vară prețul apei potabile și menajere crește.

 

29 Aprilie 2013

17:18

Astăzi, 29 Aprilie 2013, s-a semnat un nou contract APAREGIO care privește „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”.

Proiectul este în valoare de 341.717.112 lei fără TVA, din care valoarea eligibilă conform POS mediu este de 306.759.453 lei, din care 11,67 % provine din Bugetul de Stat, iar 1,8 % este contribuția din bugetul local va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai a locuitorilor din Oradea, Sântandrei, Giriș de Criș, Nojorid, Oșorhei, Beiuș, Paleu și Tinca.

În cadrul întâlnirii de azi primarul din Tinca, Teodor Coste, a semnat contractul de primire a fondurilor cu ajutorul cărora localitatea va beneficia de o stație de epurare a apelor uzate modernă și conformă cu normele europene. Suma atribuită acestui proiect este de 8.088.475 lei, fiind depuse 6 oferte, din care contractul adjudecat a fost alocat în favoarea Asocierii SC OMS România SRL și RONO Aqua SRL. Valoarea adjudecată este de 7.460.799 lei + TVA, iar durata contractului este de 20 de luni.

Atât eu cât și locuitorii comunei Tinca așteptăm cu nerăbdare să începem această lucrare. Totodată, așteptăm ca firma contractantă să vină, să-i predăm amplasamentul și să înceapă lucrările cu scopul de a avea în Tinca o stație de epurare și un sistem de canalizare modernă

a declarat primarul Teodor Coste.

După ce lucrările vor fi terminate în comuna Tinca va exista o stație de epurare în formă compactă, o linie de prelucrare a nămolului pe un amplasament situat pe teritorului administrativ al localității Tinca. Stația compactă de epurare va conține o primă treaptă de epurare mecanică a apei, urmată de o treaptă de epurare biologică avansată. Pentru tratarea nămolului, stația compactă va include și o treaptă de stabilizare a nămolului rezultat din procese tehnologice.

Suprafața alocată stației de epurare însumează aproape 10.000 mp, iar populația deservită în urma investiției este de aproximativ 6.000 de persoane, care din vara 2013 vor plăti cu 10% mai mult pentru apa potabilă și menajeră.

 

Ioana Mădălina Ștefănică