fbpx

Tinca va avea o statie moderna de epurare a apelor uzate

conferinta presa compania de apa (46)Proiectul APAREGIO aduce beneficii locuitorilor din Tinca. Cu toate acestea din var─â pre╚Ťul apei potabile ╚Öi menajere cre╚Öte.

 

29 Aprilie 2013

17:18

Ast─âzi, 29 Aprilie 2013, s-a semnat un nou contract APAREGIO care prive╚Öte┬áÔÇ×Extinderea ┼či modernizarea infrastructurii de ap─â ┼či ap─â uzat─â ├«n jude┼úul BihorÔÇŁ.

Proiectul este ├«n valoare de┬á341.717.112 lei f─âr─â TVA, din care valoarea eligibil─â conform POS mediu este de 306.759.453 lei, din care 11,67 % provine din Bugetul de Stat, iar 1,8 % este contribu╚Ťia din bugetul local va contribui la ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de trai a locuitorilor din┬áOradea, S├óntandrei, Giri╚Ö de Cri╚Ö, Nojorid, O╚Öorhei, Beiu╚Ö, Paleu ╚Öi Tinca.

├Än cadrul ├«nt├ólnirii de azi primarul din Tinca, Teodor Coste, a semnat contractul de primire a fondurilor cu ajutorul c─ârora localitatea va beneficia de o┬ásta╚Ťie de epurare a apelor uzate modern─â ╚Öi conform─â cu normele europene. Suma atribuit─â acestui proiect este de┬á8.088.475 lei, fiind depuse 6 oferte, din care contractul adjudecat a fost alocat ├«n favoarea Asocierii SC OMS Rom├ónia SRL ╚Öi RONO Aqua SRL. Valoarea adjudecat─â este de 7.460.799 lei + TVA, iar durata contractului este de 20 de luni.

At├ót eu c├ót ╚Öi locuitorii comunei Tinca a╚Ötept─âm cu ner─âbdare s─â ├«ncepem aceast─â lucrare. Totodat─â, a╚Ötept─âm ca firma contractant─â s─â vin─â, s─â-i pred─âm amplasamentul ╚Öi s─â ├«nceap─â lucr─ârile cu scopul de a avea ├«n Tinca o sta╚Ťie de epurare ╚Öi un sistem de canalizare modern─â

a declarat primarul Teodor Coste.

Dup─â ce lucr─ârile vor fi terminate┬á├«n comuna Tinca va exista o sta╚Ťie de epurare ├«n form─â compact─â, o linie de prelucrare a n─âmolului pe un amplasament situat pe teritorului administrativ al localit─â╚Ťii Tinca. Sta╚Ťia compact─â de epurare va con╚Ťine o prim─â treapt─â de epurare mecanic─â a apei, urmat─â de o treapt─â de epurare biologic─â avansat─â. Pentru tratarea n─âmolului, sta╚Ťia compact─â va include ╚Öi o treapt─â de stabilizare a n─âmolului rezultat din procese tehnologice.

Suprafa╚Ťa alocat─â sta╚Ťiei de epurare ├«nsumeaz─â aproape 10.000 mp, iar popula╚Ťia deservit─â ├«n urma investi╚Ťiei este de aproximativ 6.000 de persoane, care din vara 2013 vor pl─âti cu 10% mai mult pentru apa potabil─â ╚Öi menajer─â.

 

Ioana M─âd─âlina ╚śtef─ânic─â