fbpx

Tradițiile și obiceiurile populare românești dedicate Rusaliilor

tradiții și obiceiuri de rusalii

sursa: media.tvrnews.ro

Avem o țară cu tradiții și obiceiuri deosebite!

 

03 Iunie 2017

10:33

Rusaliile, cunoscute sub denumirea creștinească „Pogorârea Sfântului Duh”, se prăznuiesc la 40 de zile după Paști. Această sărbătoare o regăsim în tradiția populară și sub numele de Ispas.

Rusaliile se celebrează în mod diferit în funcție de zona în care locuiești. Astfel, dacă ești originar din Moldova și din Transilvania înseamnă că sărbătorești Rusaliile timp de 3 zile, dacă ești din Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

Astfel, tradițiile și obiceiurile specifice Ispasului sunt:

  • Cel care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice și răzbunătoare.
  • Dansul Călușarilor. Îl întâlnim cu precădere în zona Olteniei, fiind considerat un joc tămăduitor, aducător de sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7 – 8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare și bani.
  • În sâmbăta înainte de Rusalii, după slujba Parastasului, se împarte milostenie pentru iertarea sufletelor celor morți. Se dau de pomană străchini noi cu mâncare. Se dau, în special, vase din lut (materia potrivită pentru vasele de pomenire) care se mai numesc și „moșoaice“, de la numele de „moși”, dat tuturor celor decedați.
  • De Rusalii, casele se împodobesc cu frunze de nuc sau de tei sfințite pentru a feri gospodăriile de fulgere, de grindină și de duhurile rele. De asemenea, în unele zone se mai pun frunze de pelin și usturoi.
  • După slujba de duminică, preotul împreună cu credincioșii merg pe câmp pentru Sfeștanie, adică sfințirea mică a apei. Cu acea aghiazmă se stropesc semănăturile.
  • Un alt obicei specific Ardealului este Împănatul boului, care constă într-o procesiune ce are loc pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ornamente din flori. Preotul sfințește boul când alaiul său ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat, boul e eliberat, iar o tânără fată trebuie săîl stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.
  • Udatul nevestelor (în Ardeal) pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.
  •  de Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Cei care mor de Rusalii, ajung direct în Rai.

 

Diana Maria Danciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *