fbpx

Transfuzia de sânge în cazul animalelor de companie

sursa foto: imgur.com

sursa foto: imgur.com

Da, și animalele de companie au nevoie de tranfuzie de sânge!

 

29 Septembrie 2015

20:10

Transfuzia de sânge, sau de preparate din sânge, este o practică de rutină în medicina veterinară din Occident, însă este tot mai des întâlnită şi în România. Această procedură se poate aplica atât câinilor, dar şi pisicilor.

Tipurile de produse sanguine care pot fi folosite pentru câini sunt sângele integral, concentratul eritocitar şi plasma proaspătă, iar pentru feline se foloseşte sânge integral.

Pentru transfuzarea corectă a oricărui produs ales, este necesară determinarea grupei sanguine, cu ajutorul testelor rapide.

În cazul câinilor, o primă transfuzie se poate face fără stabilirea grupei sanguine, însă dacă aceasta trebuie repetată, este absolut necesar să ştim grupa sanguină. Dacă vorbim de pisici, orice transfuzie netestată poate fi letală.

Beneficiile transfuziilor sunt multe, printre cele mai importante se numără corectarea anemiilor, a hipovolemiilor, corectarea unor deficienţe de coagulare, aportul substanţial de albumină în tratamentul pancreatitei acute, se folosesc în tratamentele insuficienţelor hepatice acute şi cronice, boli virale și alte afecțiuni grave.

Transfuzia de sânge nu este o opţiune de tratament ieftină, dar poate fi unica salvatoare pentru viaţa companionului tău.

 

Cabinetul Veterinar „Proveterinaria” îți oferă consultații, analize și tranfuzii de sânge, te ajută să-ți răsfeți, să-ți înscrii în R.E.C.S prietenul necuvântător. Informații suplimentare programări și urgențe la 0749. 765. 079.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei