fbpx

Ultimele zile de depunere a cererilor pentru subventia de motorina

ApiaAgricultorii bihoreni mai au câteva zile în care mai pot depune cererile pentru ajutorul de motorină.

 

27 Ianuarie 2014

16:50

Agen┼úia de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (A.P.I.A.) informeaz─â poten┼úialii beneficiari c─â data limit─â de depunere a cererilor de rambursare aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizat─â ├«n agricultur─â ├«n trimestrul IV al anului 2013 este 31 Ianuarie 2014.

Posibilii beneficiari a c─âror exploata┼úii agricole sunt situate pe teritoriul jude┼úului Bihor, cei care au┬á depus cererea de plat─â pentru schemele de sprijin pe suprafa┼ú─â sau cererile conform H.G. nr. 408/2010 ┼či O.M.A.D.R. nr. 126/2010 cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare la APIA Bihor vor depune cererea de rambursare la APIA Centrul Jude┼úean Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1 ├«nso┼úite de o situa┼úie centralizatoare privind cantit─â┼úile de motorin─â achizi┼úionate aferente trimestrului IV 2013 ┼či de documentele prev─âzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare.

Ajutorul de stat se acord─â sub form─â de rambursare a diferen┼úei dintre acciza standard ┼či acciza redus─â (stabilit─â la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizat─â la efectuarea lucr─ârilor mecanizate ├«n agricultur─â.

Potrivit Ordinului MADR nr. 1229/2013 cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, ÔÇ×cantitatea de motorin─â nu poate dep─â┼či 40% din cantitatea total─â calculat─â ┼či stabilit─â conform acordului prealabil rectificativ pentru cererile de acord prealabil pentru finan┼úare aferente anului agricol 2013-2014ÔÇŁ.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt persoanele juridice ╚Öi persoanele fizice care se angajeaz─â s─â se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau ├«ntreprinderi individuale conform Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â nr.44/2008 privind desf─â┼čurarea activit─â┼úilor economice de c─âtre persoanele fizice autorizate, ├«ntreprinderile individuale ┼či ├«ntreprinderile familiale, dup─â cum urmeaz─â:

a) produc─âtorii agricoli, persoane fizice autorizate, ├«ntreprinderile individuale ┼či ├«ntreprinderile familial, ┼či/sau persoane juridice, grupuri de produc─âtori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organiza┼úii de produc─âtori recunoscute, dup─â caz, care sunt ├«nregistra┼úi/te ├«n Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul planta┼úiilor viticole, alte eviden┼úe funciare, care exploateaz─â terenuri agricole, individual sau ├«n forme de asociere conform legisla┼úiei ├«n vigoare, ├«n scopul ob┼úinerii produc┼úiei agricole;

b) produc─âtorii agricoli, persoane fizice autorizate, ├«ntreprinderile individuale ┼či ├«ntreprinderile familiale ┼či/sau persoane juridice, grupuri de produc─âtori recunoscute sau organiza┼úii de produc─âtori recunoscute, dup─â caz, care sunt ├«nregistra┼úi ├«n Registrul na┼úional al exploata┼úiilor ┼či care de┼úin, cresc sau exploateaz─â animale, individual sau ├«n forme de asociere conform legisla┼úiei ├«n vigoare, ├«n scopul ob┼úinerii produc┼úiei agricole;

c) organiza┼úiile de ├«mbun─ât─â┼úiri funciare ┼či federa┼úiile de organiza┼úii de ├«mbun─ât─â┼úiri funciare ├«nscrise ├«n Registrul na┼úional al organiza┼úiilor de ├«mbun─ât─â┼úiri funciare ┼či Administra┼úia Na┼úional─â a ├Ämbun─ât─â┼úirilor Funciare, a┼ča cum sunt definite ├«n┬áLegea┬á├«mbun─ât─â┼úirilor funciare nr. 138/2004, republicat─â, cu complet─ârile ulterioare;

d) organismele/organiza┼úiile de cercetare, respectiv universit─â┼úile, institutele ┼či sta┼úiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finan┼úare, al c─âror scop principal este de a realiza cercetare fundamental─â, cercetare industrial─â sau dezvoltare experimental─â ┼či de a-┼či face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

De asemenea men┼úion─âm c─â beneficiarii nu trebuie s─â fie ├«n dificultate financiar─â ├«n sensul Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea ┼či restructurarea firmelor aflate ├«n dificultate, respectiv persoane care constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciar─â sau lichidare ╚Öi sa nu fi fost emis─â o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dac─â aceast─â decizie de recuperare nu a fost deja executat─â, conform prevederilor legale ├«n vigoare.

Ajutorul de stat se acord─â produc─âtorilor agricoli men┼úiona┼úi mai sus care ├«ndeplinesc urm─âtoarele condi┼úii, ├«n func┼úie de sectoarele – vegetal, zootehnic ┼či/sau ├«mbun─ât─â┼úiri funciare – ├«n care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea:

a)s─â fie ├«nscri┼či ├«n Registrul unic de identificare (RUI) al Agen┼úiei de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â (s─â de┼úin─â ID fermier);

┬áb)s─â fie ├«nscri┼či ├«n eviden┼úele Agen┼úiei de Pl─â┼úi ┼či Interven┼úie pentru Agricultur─â cu suprafe┼úele de teren pe care le exploateaz─â sau ├«n Registrul planta┼úiilor viticole, dup─â caz;

c)s─â fie ├«nscri┼či ├«n Registrul agricol cu suprafa┼úa spa┼úiilor protejate (sere ┼či solare), dup─â caz;

d)s─â fie ├«nregistra┼úi ├«n Registrul na┼úional al exploata┼úiilor (RNE) al Autorit─â┼úii Na┼úionale Sanitare Veterinare ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor sau s─â de┼úin─â document de ├«nregistrare/autorizare sanitar─â veterinar─â pentru porci/p─âs─âri/ familii de albine/viermi de m─âtase, dup─â caz;

e)suprafe┼úele de teren pe care le exploateaz─â s─â fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafa┼úa parcelei agricole s─â fie de cel pu┼úin 0,3 ha, cu excep┼úia suprafe┼úelor aferente legumelor cultivate ├«n spa┼úii protejate. ├Än cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbu┼čtilor fructiferi, suprafa┼úa minim─â a parcelei trebuie s─â fie de cel pu┼úin 0,1 ha;

 f)să exploateze/să deţină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obţinerii producţiei agricole pentru care solicită ajutorul de stat; g)să utilizeze instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice.

Cererile de plat─â se depun p├ón─â la finele lunii urm─âtoare trimestrului pentru care se solicit─â rambursarea, ├«nso┼úite de o situa┼úie centralizatoare privind cantit─â┼úile de motorin─â achizi┼úionate ╚Öi utilizate aferente trimestrului respectiv precum ┼či de documentele fiscale de v├ónzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor.

Plata ajutorului de stat sub form─â de rambursare se efectueaz─â trimestrial ├«n anul 2014 ├«n limita cantit─â┼úilor maxime anuale aprobate. ├Än cazul ├«n care cantit─â┼úile de motorin─â pentru care se solicit─â pl─â┼úi ├«n cadrul schemei de ajutor de stat dep─â┼česc cantit─â┼úile maxime anuale, cuantumul pl─â┼úilor se reduce propor┼úional pentru toate sectoarele.

Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat. Beneficiarii au obligaţia să utilizeze cantităţile de motorină achiziţionate cu acciză redusă strict în scopul destinat conform prevederilor legale.