fbpx

Urgentele Stomatologice. Cauze. Tratament.

urgenta stomatologieUrgenţele în stomatologie sunt reprezentate de  pulpita acută și parodontita acută.

 

28 Mai 2013

16:34

Pulpita acută se produce atunci când dintele este afectat de caria dentară și evoluează atât de mult încât ajunge la pulpa (nervul) dintelui. În acel moment se produce inflamaţia pulpei şi anume pulpita acută.

Durerile pacientului sunt foarte mari, apar mai ales la rece, apoi şi la cald. La început doare numai dintele afectat, dar apoi durerea iradiază şi dinţii învecinaţi, maxilarul, urechea, astfel încât pacientul de multe ori nu mai ştie care dinte îl doare de fapt.

Ulterior dintele începe să doară şi atunci când este atins, mulţi din această cauză nici nu mai pot mânca.

Ce trebuie să ştie pacientul cu pulpită e că trebuie sa se prezinte la un cabinet stomatologic, pentru a i se trata urgenţa. Mai concret aplicarea unui calmant în dintele respectiv, sau efectuarea pulpectomiei sub anestezie de către medicul dentist  (scoaterea nervului), şi apoi obturarea canalului şi a cariei.

Mulţi pacienți îşi administrează singuri tratament cu antibiotice, dar e bine de ştiut că nu este indicat un tratament antibiotic în pulpite deoarece nu are absolut nici un efect, nefiind vorba de o infecţie.

Eventual unele calmante diminuează intensitatea durerilor, dar pe măsură ce afecţiunea și inflamaţia pulpei avansează, nici calmantele nu îşi mai fac efectul.

O altă afecţiune de urgenţă este parodontita acută. Ea poate apărea în urma pulpitei atunci când pacientul nu se prezintă la medic, iar pulpa dintelui se necrozează și se gangrenează. O perioadă durerile se pot linişti, dar ulterior afecţiunea se acutizează, şi apar durerile de parodontită acută. În acest caz există o infecţie în canalul radicular acolo unde a fost pulpa înainte, şi implicit o infecţie în jurul rădăcinii dintelui, în osul maxilar.

Această infecţie în os este periculoasă pentru că se poate extinde rapid în maxilare şi atunci apare abcesul şi puroiul.

Dintele începe să doară la început foarte tare la atingere, apoi durerea se extinde şi la ceilalţi dinţi învecinaţi, la fel ca şi la pulpită, chiar dacă e vorba de alt diagnostic.

O altă diferenţă este că în parodontita acută dintele nu mai doare la rece, ci numai la cald, iar de multe ori durerile se calmează cu apă rece.

În acest caz, prezentarea la cabinetul stomatologic trebuie să se facă de îndată. Medicul face o cavitate în dinte, pentru ca gazele şi puroiul de pe canal să poată fi eliberate în exterior (drenajul dintelui). Această manoperă se face de multe ori fără anestezie, pentru că nu mai există nerv viu care să trebuiască anesteziat.

Dacă e vorba şi de un abces se face incizia abcesului, pentru drenajul puroiului.

Spre deosebire de pulpită, în parodontite se administrează cât mai repede tratament cu antibiotice, pentru ca infecţia sa cedeze rapid, şi să nu se extinda în osul maxilar sau la ţesuturile din jur.

Medicul dentist va prescrie tratamentul potrivit cu antibiotice, în funcţie de gravitatea situaţiei și de imunitatea pacientului. Pacienţii ar trebui să ştie că efectul antibioticelor nu este imediat, precum în cazul calmantelor, așadar durerile si inflamaţia nu vor dispărea imediat, nici după drenajul dintelui.

Se pot aplica şi comprese reci în zona inflamată, pe obraz de exemplu, sau chiar gheaţă pentru reducerea edemului. După ce simptomele de durere dispar, dintele se poate trata sau extrage, în caz contrar parodontita acută se tranformă într-una cronică. Dintele nu va durea o perioadă, dar în anumite condiţii de scădere a imunităţii, frig sau curent, poate să se reacutizeze, iar simptomele să reapară.

Diagnosticul de pulpită acută sau parodontită acută îl poate pune numai un medic dentist, tratamentul de urgenţă este total diferit în cazul celor două afecţiuni. De aceea pacientul cu dureri ale dintelui trebuie să se prezinte la stomatolog și să evite administrarea de unul singur a medicamentelor.

 

În Oradea, de consultații, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist