fbpx

Vaccinarea animalelor de companie

vaccinareVaccinarea animalelor nu este un moft, este un lucru absolut necesar pentru sănătatea lor.

 

08 Mai 2013

14:05

Este una din cele mai importante măsuri preventive pe care le putem lua pentru sănătatea companionului nostru.

Ca şi proprietar de animal trebui să ştiţi că, pentru ca vaccinul să fie cât mai eficient, acesta trebuie făcut pe un organism sănătos. Când spun organism sănătos, mă refer la o temperatură normală, fără ganglioni inflamaţi, fără a fi prezente simptome de boală (vomă, diaree, lipsa poftei de mâncare,tuse,etc.). De asemenea este recomandată o deparazitare internă facută în prealabil.

La câine, schema de vaccinare poate varia în funcţie de tipul vaccinului folosit, cea mai bună soluţie este să stabiliţi împreună cu medicul veterinar care sunt cele mai bune alegeri pentru animalul dumneavoastră. Important este să ştiţi că, vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege, trebuie repetat anual şi ar fi bine să aveţi cu dumneavoastră carnetul de sănătate, când ieşiţi cu animalul la plimbare (se aplică amenzi dacă sunteţi în imposibilitatea de a demonstra că a fost efectuat vaccinul antirabic).

Vaccinurile mono,bi sau polivalente se aplică începând cu vârsta de 6-7 săptămâni şi vă protejează căţelul împotriva parvovirozei, jigodiei (Boala Caree), hepatită infecţioasă, leptospiroză, tuse de canisă, parainfluenţei canine. Câinii mai pot fi vaccinaţi împotriva bolii Lyme, a giardiozei sau microsporozei. Tot colaborând cu medicul veterinar, puteţi stabilii dacă este necesară inocularea acestor  vaccinuri suplimentare.

La pisici situaţia este un pic mai simplă, se efectuează două vaccinuri polivalente, la interval de 3-4 săptămâni după ce pisica trece de 10-12 luni şi vaccinarea antirabică anuală. Se poate utiliza vaccinul pentru microsporiză şi în cazul pisicilor, preventiv sau curativ.

Vaccinarea este o procedură nedureroasă, majoritatea vaccinurilor producând un simplu discomfort. Pot apărea uşoare reacţii adverse, unele animale pot fi mai abătute în ziua vaccinării sau mici inflamaţii în locul injecției.

Vă recomand să luaţi toate măsurile pe care le puteţi lua pentru a preveni o  boală a animalului dumneavoastră, fie că este vorba de vaccinări, deparazitări interne sau extene, deoarece întotdeauna este mai uşor să previi decât sa tratezi.

În Oșorhei, de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferetele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei