fbpx

Vaccinarea animalelor de companie

vaccinareVaccinarea animalelor nu este un moft, este un lucru absolut necesar pentru s─ân─âtatea lor.

 

08 Mai 2013

14:05

Este una din cele mai importante m─âsuri preventive pe care le putem lua pentru s─ân─âtatea companionului nostru.

Ca ┼či proprietar de animal trebui s─â ┼čti┼úi c─â, pentru ca vaccinul s─â fie c├ót mai eficient, acesta trebuie f─âcut pe un organism s─ân─âtos. C├ónd spun organism s─ân─âtos, m─â refer la o temperatur─â normal─â, f─âr─â ganglioni inflama┼úi, f─âr─â a fi prezente simptome de boal─â (vom─â, diaree, lipsa poftei de m├óncare,tuse,etc.). De asemenea este recomandat─â o deparazitare intern─â facut─â ├«n prealabil.

La c├óine, schema de vaccinare poate varia ├«n func┼úie de tipul vaccinului folosit, cea mai bun─â solu┼úie este s─â stabili┼úi ├«mpreun─â cu medicul veterinar care sunt cele mai bune alegeri pentru animalul dumneavoastr─â. Important este s─â ┼čti┼úi c─â, vaccinul antirabic este obligatoriu prin lege, trebuie repetat anual ┼či ar fi bine s─â ave┼úi cu dumneavoastr─â carnetul de s─ân─âtate, c├ónd ie┼či┼úi cu animalul la plimbare (se aplic─â amenzi dac─â sunte┼úi ├«n imposibilitatea de a demonstra c─â a fost efectuat vaccinul antirabic).

Vaccinurile mono,bi sau polivalente se aplic─â ├«ncep├ónd cu v├órsta de 6-7 s─âpt─âm├óni ┼či v─â protejeaz─â c─â┼úelul ├«mpotriva parvovirozei, jigodiei (Boala Caree), hepatit─â infec┼úioas─â, leptospiroz─â, tuse de canis─â, parainfluen┼úei canine. C├óinii mai pot fi vaccina┼úi ├«mpotriva bolii Lyme, a giardiozei sau microsporozei. Tot colabor├ónd cu medicul veterinar, pute┼úi stabilii dac─â este necesar─â inocularea acestor┬á vaccinuri suplimentare.

La pisici situa┼úia este un pic mai simpl─â, se efectueaz─â dou─â vaccinuri polivalente, la interval de 3-4 s─âpt─âm├óni dup─â ce pisica trece de 10-12 luni ┼či vaccinarea antirabic─â anual─â. Se poate utiliza vaccinul pentru microsporiz─â ┼či ├«n cazul pisicilor, preventiv sau curativ.

Vaccinarea este o procedur─â nedureroas─â, majoritatea vaccinurilor produc├ónd un simplu discomfort. Pot ap─ârea u┼čoare reac┼úii adverse, unele animale pot fi mai ab─âtute ├«n ziua vaccin─ârii sau mici inflama┼úii ├«n locul injec╚Ťiei.

V─â recomand s─â lua┼úi toate m─âsurile pe care le pute┼úi lua pentru a preveni o┬á boal─â a animalului dumneavoastr─â, fie c─â este vorba de vaccin─âri, deparazit─âri interne sau extene, deoarece ├«ntotdeauna este mai u┼čor s─â previi dec├ót sa tratezi.

├Än O╚Öorhei, de coafur─â canin─â,┬áconsulta╚Ťii, tratamente ╚Öi medicamente pentru diferetele afec╚Ťiuni ale animalelor pute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul ╚Öi Farmacia Veterinar─â ÔÇ×ProveterinariaÔÇŁ, Strada Principal─â ÔÇô 407. Telefon┬á0749. 765. 079, e-mail:┬ácontact@proveterinaria.ro,┬áFacebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei