fbpx

Verificari de prevenire a inundatiilor pe Crisul Repede si Barcau

crisul repede oradeaComisii din România şi Ungaria verifică măsurile luate împotriva posibilelor inundaţii pe râurile Crişul Repede şi Barcău.

 

13 Septembrie 2014

16:00

Instituţii abilitate din România şi Ungaria verifică evacuarea apei în caz de inundaţii pe râurile Crişul Repede şi Barcău.

La data de 15 Septembrie 2003 s-a semnat un acord hidrotehnic româno-ungar prin care ambele părţi adoptau măsuri de asigurare a scurgerii apelor mari. Tratatul a intrat în vigoare în Mai 2004, cele două părţi examinând anual starea cursurilor râurilor. Acum, verificarea măsurilor de apărare împotriva calamităţilor şi existenţa centrelor de apărare, magaziilor, depozitelor şi staţiilor de pompare are loc în perioada Septembrie – Octombrie 2014.

În cadrul verificărilor se va analiza modul în care a decurs apărarea împotriva inundaţiilor pe cursuri de apă şi pe sistemele de evacuare a apelor în anul trecut şi cel în curs, iar în caz de necesitate, se vor face propuneri Comisiei hidrotehnice în vederea luării măsurilor corespunzătoare pentru asigurarea scurgerii apelor mari în condiţiile prevăzute în Acordul hidrotehnic şi în Regulamentele aflate în vigoare.

a declarat directorul A.B.A Crişuri Dumitru Voloşeniuc.

O serie de acțiuni de verificare au fost efectuate deja, în perioada 09 – 11 Septembrie 2014, pe teritoriu maghiar. Ulterior, între 07 – 09 Octombrie 2014, astfel de acțiuni vor fi derulate și pe teritoriul țării noastre.

 

Gabriela Zaica