fbpx

Veste bună: 20% din impozitul pe profit poate fi donat organizațiilor non – profit!

 Codul Fiscal 2016, la art 25, aliniat 4, litera i

sursa: 1korting.com

Fiți și voi Moș Crăciun!

 

03 Decembrie 2016

14:30

Suntem în ultimele săptămâni din acest an, Știți și știm cu toții că, luna decembrie, este luna cadourilor, luna în care, și teoretic dar și practic, frumos e să fim mai buni, mai generoși.

Este, de regulă, momentul în care ne gândim și la cei din jurul nostru, la cei care au posibilități materiale mai reduse sau la asociațiile caritabile, fundații și ONG-uri.

Nu mai suntem nici așa de stresați cu muncă și afacerile de zi cu zi, pentru că vin sărbătorile, vine Moș Crăciun, iar gândurile se îndreaptă și spre altceva decât planuri de afaceri, alergătura non – stop, controale peste controale… lucruri pe care fiecare le cunoaște mult prea bine.  

Tocmai de aceea, bine ar fi să fiți și voi Moși Crăciuni. În decembrie aveți ocazia de a dona, cât se poate de legal, unei astfel de organizații, fundații sau asociații, cui doriți, 20% din impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Menționăm că este vorba doar despre firmele plătitoare de impozit pe profit, nu și despre cele care intră în categoria microintreprinderilor (cele ce plătesc între 1 și 3% din cifra de afaceri sub formă de  impozit pe venit), care nu beneficiază de o astfel de facilitate.

Este simplu, eficient și, cel mai important, faceți un bine celor în nevoie.

Cum se procedează?

Mai întâi este obligatoriu să faceți un contract de sponsorizare cu organizația căreia doriți să-i faceți această donație. Apoi să-i spuneți contabilului că, 20% din impozitul pe profit, pe care oricum îl plătiți Ministerului de Finanțe, să nu mai fie direcționat în contul statului, ci, prin ordin de plată, direct asociației, fundației sau ONG-ului ales. Atât.

Restul e treaba contabilului să înregistreze această sumă în documente și să o menționeze în declarația 101 anuală, referitoare la impozitul pe profit datorat. Iar persoana care vă ține registrele contabile poate ușor verifica, în Codul Fiscal 2016, la art 25, aliniat 4, litera i, că este perfect legal.

Ce mai trebuie făcut? Nimic, doar să vă bucurați că ați făcut un mare BINE! Pentru că, aceste asociații, ONG-uri ori fundații, sunt, de regulă, destul de sărace și sunt susținute tocmai din astfel de fonduri.

Banii ajung direct acolo unde trebuie, așa cum și trebuie! Iar noi vă mulțumim anticipat pentru binele făcut. Și vă dorim cele mai fericite sărbători, alături de familii și de cei dragi, împreună cu un 2017 perfect.

 

Dan Popa

Economist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *