fbpx

Veste buna: niciun caz de gripa in Bihor

raceala gripaDirecția de Sănătate Publică (DSP) Bihor ne dă vești bune la început de an.

 

08 Ianuarie 2014

18:00

Ca urmare a temperaturilor ridicate pentru această perioadă în Bihor nu a fost confirmat serologic niciun caz de gripă, informează DSP Bihor. Cu toate acestea este posibil ca după venirea „pe bune” a iernii să fie semnalate și astfel de probleme medicale.

În intervalul 30 Decembrie 2013 – 03 Ianuarie 2014 Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor a înregistrat următoarele afecțiuni:

  • 1.172 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS sau ARI), în creştere faţă de săptămâna precedentă (1.170 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (1.424 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2012-2013). Din cele 1.172 cazuri au necesitat internare 37 cazuri.
  • 410 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie (SARI), în creştere faţă de săptămâna precedentă (347 cazuri), valoarea fiind mai mică faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (631 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2012-2013). Din cele 410 cazuri au necesitat internare 64 cazuri.

În această iarnă au fost administrate și 7.017 doze de vaccin anti-gripal, încă mai fiind disponibile 1.483 de unități în cabinetele medicilor de familie.

Dat fiind faptul că se anunță un val de frig în săptămânile următoare, DSP ne recomandă:

  • optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special  fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola)
  • spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică)
  • în caz de strănut folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant, iar după folosire batistele trebuie depuse la coşul de gunoi
  • evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există unrisc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării şi apariţia primelor manifestări de boală
  • în cazul instituirii măsurilor de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească
  • autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie

 

Dacă vă îmbolnăviți iar starea voastră de sănătate se agravează puteți cere ajutorul gratuit al medicilor apelând numărul unic 112. Sănătate maximă!

 

Ioana Mădălina Ștefănică