fbpx

Vine martie, vine vremea să ne alegem Babele!

foto: wallpapersworld.net

foto: wallpapersworld.net

Tradiția spune că așa cum îți e baba pe care ți-ai ales-o, așa îți va merge până în primăvara viitoare.

 

28 Februarie 2016

10:11

Baba îți sorocește! În fiecare an, la schimbarea anotimpului, baba Dochia vine și îți spune cum îți va merge! Dar tu o alegi.

Figură importantă a mitologiei românești, se spune că Baba Dochia și-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, serbată pe 01 Martie în calendarul pe stil vechi.

Originea ei este învăluită de mistere și cunoaște mai multe variante. Una dintre ele este cea povestită în legenda Traian și Dochia, culeasă de Gheorghe Asachi.

Dochia se spune că ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit cuceritorul roman, Traian. Tot legenda povestește că tânăra nu și-a dorit să trăiască o poveste de iubire cu Traian și de aceea s-a refugiat pe muntele Ceahlău, considerat sacru pentru poporul dac. Cerând ajutorul zeului Zamolxes, ca să o apere de dragostea pătimașă a lui Traian, acesta o transformă în stâncă.

Dar stânca de pe Ceahlău, care îi poartă numele, are alte și alte povești. Una dintre ele spune că baba Dochia, o ciobăniță, a pornit spre vârful muntelui cu oile, deși nu venise încă primăvara. Și pentru că a început să plouă și să ningă, baba și-a dat jos cele nouă cojoace, unul după altul și, de frig, s-a transformat în stană de piatră.

O altă legendă o vede pe Dochia ca fiind mama lui Dragobete. Supărată că fiul ei s-a căsătorit în ciuda voinței sale, baba Dochia s-a hotărât să se răzbune pe noră: i-a dat un ghem de lână neagră și i-a spus să o spele la râu până devine albă și abia apoi să se intoarcă acasă.

Imposibil! Iar fata, supărată, atât a plâns la râu până când Isus Hristos i-a sărit în ajutor și i-a dat o floare roșie (sau un ghiocel, în funcție de legendă) cu care să spele lâna. Minunea s-a împlinit!

Baba Dochia, supărată, crezând că Dragobete a adus primăvara mai repede din moment ce fata a primit o floare, a plecat în căutarea noului anotimp. Și-a dat jos, rând pe rând, cele 9 cojoace, dar vremea s-a schimbat brusc și baba a înghețat. Și așa se face că cele 9 cojoace ale Babei Dochia sunt, de fapt, cele 9 zile scurse între 01 și 09 Martie, cele care au devenit apoi Zilele Babei sau, mai pe scurt, Babele. Care, și ele, au reprezentare în natură: cunoscutele Babe din Bucegi.

Tradiția spune că Babele trebuie alese de Mărțișor. Fie că îți alegi direct data, între 01 și 09 Martie, fie că îți calculezi baba în funcție de ziua de naștere – dacă este peste 9, faci suma celor două cifre (ești născut în data de 15, calculezi 1+5=6, deci baba ta va fi în 06 Martie). Cum va fi vremea în ziua respectivă, așa se spune că îți va fi și anul: timp ploios, deci an cu supărări; vreme însorită, deci an frumos și vesel.

Dar nu uitați! Toți bătrânii știu că cele mai capricioase zile din an sunt primele zile din Martie, când vremea este extrem de schimbătoare. Așa că aveți mare grijă cu babele astea, deoarece vă pot da de furcă!

Cine are curaj, să-și aleagă baba! O primăvară frumoasă alături de Evenimente Oradea!

 

Laura Luțai