fbpx

Vineri admirăm, din Oradea, cea mai lungă Eclipsă Totală de Lună a secolului

sursa: sputniknews.com

Un fenomen astronomic unic în viața noastră!

 

26 Iulie 2018

09:19

Evenimente Oradea vine și vă reamintește că, în seara zilei de 27/28 Iulie 2018, are loc un fenomen unic în viața noastră.

Cu o durată de o oră și patruzeci de minute se va desfășura cea mai lungă Eclipsă Totală de Lună din secolul curent, XXI. Dacă momentul de maxim este ora 23:22 de minute, începerea eclipsei va avea loc odată cu intrarea în penumbră, ora 20:14, atunci când Luna se va afla în sub orizont.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000 – 2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 Iunie 2029 și 07 Iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

informează astro-urseanu.ro

În Oradea, în 27 Iulie 2018, luna va răsări la ora 21:02. Dacă intrarea în penumbră are loc la 20:14, e bine să știți că intrarea în umbră va avea loc la 21:24, iar treptat culoarea lunii se va schimba în funcție de cât de mult va intra în umbră.

După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

se detaliază pe sursa mai sus citată.

Mai apoi, după momentul de maxim, ora 23:22, Luna va începe să iasă din umbră la 00:13, cu o ieșire completă la 01:19, iar când acele ceasornicului vor indica ora 02:29 vom ști că Luna a ieșit din penumbra Pământului, adică eclipsa se va fi încheiat.

Fenomenul, dacă nu vor fi nori, va fi unul și de „spectacol”, deoarece Luna va face o paradă a culorilor pe care le va „îmbrăca”. De la portocaliu, la roșu, respectiv cărămiziu.

Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

transmite astro-urseanu.ro

O veste bună este că tot ce avem nevoie este de… vreme bună! Ca bolta cerească să fie limpede, fără nori, astfel încât să putem urmări cât mai bine eclipsa. Și mai bună e vestea că nu avem nevoie de echipamente speciale pentru a ne bucura de „totalitatea lunii”.

Momentul este unul de „o dată în viață” și pentru fotografi, motiv pentru care vom avea parte și de o multitudine de fotografii cu această Eclipsă Totală de Lună, cea mai lungă din secolul nostru.

Așadar, bucurați-vă, admirați Luna, faceți-vă fotografii, imortalizați momentul astfel încât să rămână peste ani și ani. Și, pe deasupra, considerați-vă niște norocoși pentru că trăind în aceste vremuri vi se oferă oportunitatea de a vedea un astfel de fenomen!

În final, vă relansăm invitația de a da curs, dacă puteți și doriți, invitației Clubului de Astronomie „Meridian Zero” cu sediul în Cetatea Oradea, Corpul i, etajul I (primul pe dreapta cum intrați în Cetate), de a admira Eclipsa. Detalii aveți AICI.

 

Ciprian Costa

evenimente oradea, oradea 2018

sursa: astro-urseanu.ro / pentru o mai bună vizualizare dați click pe foto