fbpx

Vinovăția, cauza scăderii energiei, vitalității și puterii de muncă!

sursa: thepowerofreleasing.com

sursa: thepowerofreleasing.com

Un sentiment acaparator și greoi.

 

11 Aprilie 2016

19:59

Am amintit în articolul anterior, pe care-l puteți citi aici, că prezența rușinii aduce cu sine și sentimentul vinovăției, foarte des folosit în societate cu intenția de a manipula și de a pedepsi.

Vinovăția se manifestă într-o varietate de expresii, cum ar fi: remușcările, auto-incriminarea, masochismul și întreaga gamă a simptomelor victimizării. Vinovăția inconștientă (adică atunci când nu îți dai seama de existența ei) generează tulburări psihosomatice, predispoziții la accidente și comportament înclinat spre suicid.

Cei dominați de sentimentul vinovăției devin preocupați de „păcat”. Unii se luptă toată viața cu acest sentiment și încearcă să se autopedepsească, suferă deseori de depresie, sunt foarte critici cu ei înșiși și de foarte multe ori apare și sentimentul devalorizării, disprețul.

Iar alții încearcă să iasă din acest cerc vicios negând orice vinovăție, proiectându-și și manifestându-și propriile sentimente de vinovăție asupra celorlalți. De obicei, acești oameni sunt inconștienți, arată mereu cu degetul spre cineva, tot timpul alții sunt de vină și caută mereu scuze în loc să caute soluții.

Din păcate, tocmai motivul pentru care arată cu degetul spre cineva se află de fapt în ei înșiși, dar până nu „se trezesc”, adică până nu ajung la conștientizare, vor stagna și singuri își vor bloca evoluția.

sursa: wattpad.com

sursa: wattpad.com

Indiferent de sursa sentimentului de vinovăție, rezolvarea este conștientizarea și iertarea.

Prin conștientizare înțelegem identificarea evenimentului pentru care ne-am format sentimentul de vinovăție, după care urmează identificarea ideilor noastre proprii care au generat acest sentiment negativ: „Pentru ce mă simt vinovat?”. Poate am încălcat un cod etic, am „rănit” pe cineva, sau orice alt motiv.

Dacă am nedreptățit o altă persoană ar fi indicat să ne cerem iertare, însă autoacceptarea și iertarea de sine nu trebuie să fie condiționată de faptul că suntem sau nu iertați de către persoana față de care am greșit.

Suntem ființe omenești care mai pot greși, așadar, indiferent dacă suntem iertați sau nu de către alții, putem să ne iertăm și să trecem mai departe cu conștiința împăcată. Acțiunile noastre nu ne definesc în totalitate.

Este bine să înțelegem că mai greșim, dar din fiecare experiență putem învăța ceva, ni se arată o temă cu care avem de lucru în viață sau o lecție pe care încă nu am învățat-o.

Dacă te simți vinovat pentru o faptă proprie, ar fi indicat să lucrezi pe iertarea sinelui, detalii aiciDacă acest sentiment îți este indus de către o altă persoană, de exemplu cu intenția de manipulare, ar fi indicat să lucrezi, pe lângă iertarea sinelui, pe iertarea celeilalte persoane, detalii aici.

Dacă la nivel mental am decis că dorim să iertăm urmează să acționăm și în plan subtil. Se recomandă practicarea asanelor care stimulează Chakra Anahata (Chakra Inimii). Funcțiile psihice ale acestui centru energetic sunt: dragostea, compasiunea, grija față de ceilalți, iertarea, lipsa de egoism, empatia și deschiderea sufletească. Funcțiile fizice: inima, plămânii, cavitatea toracică, sistemul sangvin, vertebrele, pielea și mâinile.

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

 

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *