fbpx

Violența verbală și emoțională. Cum și în ce măsură ne afectează?!

Violență verbală

sursa foto: blog.sternocandlelamp.com

Credeați că doar bătaia înseamnă violență?!

 

27 Decembrie 2014

16:30

Atunci când ne gândim la violență, cel mai adesea, ne gândim la o acțiune fizică, la atribuirea de palme, pumni sau alte tipuri de lovituri.

Dar, DAR, violența este în același timp de natură verbală, care ne afectează cel mai puternic din punct de vedere emoțional.

Unicef România derulează o campanie de conștientizare a nocivității violenței verbale asupra copiilor. Însă la fel de important este ca fiecare dintre voi să conștientizați că orice fel de abuz verbal afectează, la fel de bine, și un adult.

Cu ajutorul coardelor vocale emitem emoții care au un impact, mai mare sau mai mic, asupra interlocutorului nostru. Acțiuni precum amenințarea, șantajul, sperierea, terorizarea, exploatarea, umilirea, jignirea, respingerea, hărțuirea, ignorarea sau ridiculizarea lasă o amprentă asupra psihicului. Și putem fi copii, femei, bărbați, adulți sau vârstnici, cu toții avem de suferit.

Într-adevăr, grijile și problemele cotidiene ne determină să ajungem în punctul în care vociferăm durerea din noi. Cu toate acestea, un astfel de comportament, odată indentificat, trebuie oprit mai ales prin conștientizare.

Când noi sau cei din jurul nostru se exprimă astfel, prin violență verbală și emoțională, trebuie să îi înțelegem și să îi ajutăm să priceapă că nu fac decât să provoace răni și să creeze și în alți oameni un tipar similar de comportament.

Violența este o formă „de strigăt” prin care cei care o exprimă cer ajutor, dar și o atitudine care lasă urme adânci în sufletele noastre.

 

Ioana Mădălina Ștefănică