fbpx

Vom avea harti in caz de inundatii

harta de hazard la inundatii cu probabilitatiAdministraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri realizează hărţi de hazard în eventualitatea producerii unor inundații.

 

24 Mai 2013

09:06

Încă din Decembrie 2010 Administrația Bazinală de Apă Crișuri lucrează la proiectul „Planul pentru prevenirea, protecţia și diminuarea efectelor inundaţiilor” PPPDEI Crişuri  care are ca scop îmbunătăţirea managementului riscului de inundaţii.

Acest lucru este posibil prin cunoaşterea precisă a zonelor supuse inundațiilor de către râurile Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb. ABA va finaliza hărţile cu terenurile predispuse până cel târziu în toamna acestui an.

Până în prezent, s-au efectuat zboruri aeropurtate cu ajutorul cărora s-a obținut modelul digital al cursului de apă şi al zonei adiacente. Pentru a urmări debitele râurilor, au fost realizate lucrări de modelare hidrologică pe întreg bazinul hidrografic, iar pentru cele patru cursuri principale de apă s-au făcut şi modelări hidraulice prin care se poate urmări zona inundabilă.

Au fost efectuate și lucrări în teren, constând în ridicări topografice convenţionale, realizându-se astfel baza de date topografice și editarea unor hărţi în format GIS (geospaţial)

Pe baza acestor informaţii, hărţile de hazard la inundații vor indica cu exactitate zonele inundabile. Acest proiect vine în beneficiul a 127 de localităţi din din bazinul hidrografic Crișuri. Din suprafaţa totală a bazinului hidrografic, aproximativ 1500 km²   reprezintă  suprafaţă  potenţial inundabilă. Hărţile de hazard vor fi puse la dispoziţia Consiliilor Judeţete din Bihor, Arad, Cluj, Hunedoara, Satu-Mare şi Sălaj în vedrea elaborării harţilor de risc

a declarat Dumitru Voloşeniuc, director A.B.A. Crişuri.

Suprafaţa bazinului a fost împărţită în 63 de sub-bazine pe afluenţii principali, pentru care s-au calculat undele de viitură, iar scenariile de amenajare ale bazinului pentru protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor sunt în curs de realizare.

Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 80% din fondurile Uniunii Europene, restul de 20% de la bugetul de stat, valoarea totală a proiectului fiind de 3.526.793 lei, cu TVA.

Cele patru componente ale studiului care asigură baza necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de gospodărire a apelor, în conformitate cu  normele europene sunt :

  • elaborarea hărţilor de hazard la inundații
  • elaborarea Planului de Prevenire, Protecţie şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor
  • managementul proiectului
  • evaluarea strategică de mediu

Cercetările s-au realizat pe o lungime totală de 1.601 km, din care 649 km pe râurile principale şi 952 km pe afluenţii acestora.

 

Andrei Marcu