fbpx

Gabriel Călugărița, orădeanul pasionat de macaralele în miniatură. FOTO

gabriel călugărițaOradea e mereu surprinzătoare!

 

02 August 2015

13:50

Oameni special la tot pasul, în orașul nostru. Unii îl cunoașteți, alții abia acum. Evenimente Oradea vă face cunoștință cu Gabriel Călugărița, un tânăr de 23 de ani pasionat de construcții. Încă de mic construiește din meccano și lego, ajungând să aibă proiecte uimitoare.

E prietenul nostru de multă vreme și, cum am interacționat adesea, am văzut că Gabriel are o pasiune mai ieșită din comun, îi place să monteze macarele. Unele mai mici, altele mai mari, însă fiecare unică în felul ei.

I-am lansat lui Gabi provocarea unui interviu, tocmai pentru a putea cunoaște și noi, și voi, extraordinarul din oamenii de lângă noi.

De unde ai această pasiune pentru macarale, cum ți-ai cultivat înclinația spre acest segment?

Le-am admirat tot timpul pentru modul în care funcționează și în care sunt construite. Imediat ce am simțit că pot să construiesc una, am început lucrările.

De cât timp faci astfel de proiecte?

Construiesc de mic. Mi-am dezvoltat abilitatea de proiectare și construcție cu seturile de lego, cu ajutorul cărora am construit orice mi-a trecut prin minte. De la mașini, autobuze, tractoare la utilaje agricole și multe altele.  În 2007, odată cu primirea setului Meccano, mi-am dat seama că pot evolua și pot crea modele mult mai fidele, mai realiste și mai funcționale.

Faci asta din pasiune sau îți aduce și un venit?

Momentan, doar din pasiune. E un mod de a mă relaxa, de a mă deconecta de la rutina zilnică și de a-mi pune creierul în mișcare, în căutare de soluții inginerești. E ca și cum aș reinventa roata.

Pe viitor mi-ar plăcea să fac ceva asemănător, la scară mai mare și să pot trăi decent dintr-o astfel de activitate.

Cât timp petreci pentru a construi o macara?

Când am idei, o sesiune de construcție durează cam 4-5 ore sau chiar mai mult.

De câte sesiuni de muncă ai nevoie pentru a asambla piesele? 

La varianta actuală lucrez de vara trecută, dar depinde de macara. Dacă e mică și simplă, se termină repede.

De unde îți procuri „materialele”?

Piesele le cumpăr de pe net, direct din Anglia sau, mai bine spus, licitez pentru ele. Moneda fiind lira, fiecare penny contează.

Ce părere au ceilalți de pasiunea ta?

Multora li se pare interesantă. Mama e cel mai dur critic al meu, ca un inginer de șantier, îmi spune dacă ceva nu arată sau nu merge bine. Din păcate, în România, piața de construcții și modele lego sau meccano nu e prea dezvoltată.

Te-ai gândit vreodată să le expui, într-un spațiu public?

Da, m-am gândit și chiar mi-au sugerat câțiva amici care au văzut din poze ce fac. La momentul actual încă mai am mult de lucru la automacara. Dar când va fi gata, de ce nu?

Ce alte hobby-uri mai ai?

Sunt foarte pasionat de trenuri și vehicule feroviare. În rest, cântatul, dansul, poezia. Dar în mare parte din timp sunt cu ochii și mintea pe proiectul meu, automacaraua, cu care abia aștept să ies afară la probe. M-am inspirat după Liebherr Itm 11200 și dimensiunea ei finală este de aproxativ 5 metri.

Poți oferi și câteva sfaturi celor care îți împărtășesc pasiunea?

Întâi de toate, multă răbdare. Fără ea nu iese nimic bun și frumos. Cu cât e mai mare proiectul, cu atât consumă mai multe ore de muncă, gândit, dar și bani. În rest, e o pasiune frumoasă din care rămâne ceva concret. 

Mai jos aveți și câteva fotografii, care sunt parte a colecției personale deținute de Gabriel.

Bogdan Balota

1 (1)

2 (1)

3

7

8

9

10 (1)

12

16

18