fbpx

Interviu cu fotograful Călin Dobai, despre cum e să muncești pentru ceea ce iubești!

magic photo events, fotograf de nuntă, botez, evenimente oradeaUn interviu plin de inspirație și energie pozitivă! 

 

26 Martie 2017

12:15

A venit primăvara, moment numai bun pentru a vă prezenta un nou prieten drag nouă. L-am cunoscut într-un mediu total diferit de cel în care acum activează.

De la promovare, turism și management, Călin Dobai a trecut direct la fotografie. Unii dintre voi sigur îl cunoașteți, deoarece, pe lângă talentul fotografic, Călin e o persoană deschisă și foarte populară.

Cu drag și multă bucurie vă invităm să-l cunoașteți, dintr-o altă perspectivă, pe Călin Dobai!

Cum de te-ai hotărât să treci de la un job care îți asigura pâinea zilnică la a fi freelancer, statut care te face pe tine să muncești pentru tine?

Da, este o hotărâre importantă să treci de la un job sigur unde știi că la sfârșitul lunii vine salariul și totul e ok, dar în același timp și o provocare. După 15 ani petrecuți în activități de turism, am hotărât că este cazul să schimb ceva, să fac ceea ce-mi place cu adevărat (să nu se înțeleagă că nu mi-a plăcut în turism, am iubit și iubesc turismul, îmi place foarte mult în compania oamenilor, să socializez, să cunosc oameni noi, să schimbam idei). Fiind născut în zodia Berbec, sunt un tip ambițios căruia îi plac provocările, de accea am hotărât să practic fotografia. În viață, ca și în fotografie, trebuie să ne dorim cât mai mult, să evoluăm, să surprindem chiar dacă toate acestea implică sacrificii. Vă zic și o vorbă, mai în glumă, mai în serios, „Muncește pentru visul tău până nu te angajează alții ca să muncești pentru al lor.”

A fost o decizie spontană sau te-ai hotărât în timp?

Cam spontan, să zic așa. Nu a fost plănuit. Pur și simplu m-am trezit într-o dimineață și am zis gata, azi e ultima zi la acest job, de mâine mă ocup strict de fotografie.

De cât timp practici fotografia ca și mod de viață, dar și ca profesie?

Începuturile mele în fotografie sunt undeva prin 2009 – 2010. În anul 2010 am hotărât că e cazul să aprofundez fotografia, astfel m-am înscris la cursul de fotografie pe film la Clubul fotografic Nufărul, îndrumat de domnul Ștefan Toth. Încet, încet mi-am cumpărat și primul DSLR (un D5000), am început să fotografiez peisaje, oameni pe stradă, flori, tot felul de evenimente stradale. În anul 2011 am urmat cursurile de fotografie digitală ținute de Claudiu Szabo, tot în cadrul clubului fotografic Nufărul.

Mi-au prins bine aceste cursuri, am cunoscut oameni frumoși, pasionați cu adevărat de fotografie, de la care am primit o educație foarte bună în această arta. Ca și profesie undeva de prin 2013, dacă bine mai țin minte.

De cât timp sub umbrela Magic Photo Events?

MagicPhotoEvents este din anul 2014. Am hotărât să fac totul la un alt nivel, cum spunem noi „să facem un upgrade”. Acumulând experiență de-a lungul acestor ani, și în urma workshop-urilor urmate, în care am  învățat foarte multe, m-am educat eu ca și fotograf și pentru a aduce un plus serviciilor și imaginii mele.

Că tot vorbim de Magic Photo Events, oferiți doar servicii foto sau paleta este diversificată, în funcție de nevoi?

Serviciile noastre sunt atât foto cât și video, în funcție de nevoile clienților.

Cum de ai ajuns în acest domeniu?

Este o povestioară drăguță cum am ajuns să fotografiez la nunți. Prin anul 2013, un prieten m-a sunat și mi-a spus „Călin, eu vreau să-mi fotografiezi nunta, am rămas fără fotograf”. Am zis „WOW, dar eu fotografiez peisaje, natură, fashion, nu am fotografiat niciodată o nuntă!” „Nu contează, zice el, știi tu ce să faci”. Am zis „daaa”, o adevărată provocare pentru mine. Stres pe mine în ziua evenimentului, nu știam ce urmeză, totul se derula foarte repede, dar când am predat materialul, mirele și mireasa nu știau cum să-mi mulțumescă pentru că am surprins atât de frumos cel mai important eveniment din viața lor. Așa am hotărât să intru în acest domeniu, să surprind în stilul meu și viziunea mea cele mai frumoase clipe.

De ce fotografie și nu altceva?

Tatăl meu, Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace și liniște, a fost foarte pasionat de fotografie. De la el am ascultat foarte multe sfaturi și mi-a deschis ochii și sufletul spre artă. Pentru că iubesc fotografia, tot ce fac vine din suflet și când totul este pasiune și dăruire este foarte plăcut să faci fotografie.

Te văd foarte pasionat, ești plin de inspirație. De unde atâta putere de muncă, ce are fotografia de te ține atât de aproape?

Foarte, foarte pasionat. Citesc foarte mult cărți despre artă, pictură, oameni, toate acestea mă inspiră și mă fac să-mi doresc mai mult în fotografie. Îmi place să fiu aproape de oameni, să le cunosc povestea și să fac parte din viața lor prin fotografiile surprinse.

Cât de mult e studiu, aparatură și cât de mult e talent și inspirație?

Am să fiu foarte scurt la această intrebare: 10% aparatură și 90% inspirație.

Ești un fotograf nonconformist, ai unele fotografii în locuri speciale, care nu se regăsesc în amintirile tuturora. Alegi locurile în funcție de subiecți sau cum procedezi?

Da, îmi plac locurile noi, inedite și caut tot timpul să fotografiez așa ceva. Aceste locuri le găsesc și în funcție de miri, de povestea lor. Discut foarte mult cu ei, ajung să îi cunosc și caut ca prin fotografiile mele și locurile în care fotografiez să redau cât mai bine povestea lor de dragoste.

Apropo, dacă noi, ca viitori clienți, vrem să ne faci poze la Roma, să zicem, vii și tu cu noi? Ai deschiderea de a ieși din tiparul cotidian și a ne bucura de o ședință foto peste hotare?

Da, binențeles, călătoresc și peste hotare fără nici o problemă. Chiar am stabilit cu o pereche de miri ședința foto în Spania, în luna Aprile. Îmi place foarte mult să călătoresc, să văd locuri noi și să cunosc oameni frumoși.

Mirii sunt foarte emoționați în ziua cea mare, cum face față un fotograf stresului? Sau cum faci tu față situațiilor cu multe emoții din ziua nunții?

Pe baza experinței acumulate de-a lungul timpului, am învățat foarte multe și am întâlnit multe perechi de miri. Am câteva întâlniri cu mirii înainte de eveniment, în care le explic cum va decurge evenimentul și le spun că totul este normal, să nu le fie frică, să fie relaxați, să se comporte normal, pentru că este cea mai frumosă zi din viața lor.

Eram la un eveniment împreună și îmi spuneai că atunci, în octombrie 2016, aveai aproape tot anul 2017 ocupat, inclusiv rezervări pentru 2018. Ce faci de te aleg pe tine atât de multe perechi ca să le fii alături în ziua cea mare?

Da, așa este, anul 2017 este foarte aglomerat și vin foarte multe rezervări și pentru 2018. De cele mai multe ori, mirii mă aleg pentru stilul meu de abordare al fotografiei, pentru felul în care documentez evenimentul. Foarte multi clienți ajung la mine și prin recomandare de la foști miri sau cunoștințe. „Clients bring clients”!

Ești un fotograf cu lipici. Dincolo de lipici și voia bună pe care o emani, ce faci când un client nu este mulțumit?

Da, bună întrebare… De când practic fotografia de wedding și nu numai, am norocul să spun că nu am avut parte de clienți nemulțumiți. De aceea, încerc, de la primele întâlniri, cu mirii să mă fac cât mai înțeles despre stilul meu de lucru și despre felul cum abordez evenimentul.

Înainte să încheiem cu sectorul „foto”, te-aș ruga să ne spui exact când ne poți fi alături? (gen foto de nuntă, botez, fotografii de familie, paște, crăciun… știu eu?!)

Da, sigur, mergem la tot felul de evenimente gen nuntă, botez, ședințe foto de famile, ședințe foto cu tematică (Paști,Crăciun), corporate, event, fashion.

Din păcate, anul acesta nu vom face sesiunea de ședinte foto pentru Paști, din cauza programului super aglomerat, dar promitem că la anul ne revanșăm.

Și cum te contactăm? Ne-am hotărât, vrem ca tu să vii să ne fii fotograf, cum dăm de tine?

Mă puteți contacta la numărul de telefon 0721. 338. 361, pe site, magicphotoevents.ro, pe Facebook, click aici https://www.facebook.com/magicphotoevents/, sau pe Instagram, https://www.instagram.com/magic.photo.events/?hl=ro

În afară de fotografie, ce mai faci?

Timpul și munca mea sunt pentru fotografie. Nu fac nimic în rest, sunt dedicat fotografiei, aici mă regăsesc și vreau ca poveștile mele surprinse să rămână în inimele oamenilor.

Cum  îți place să te delectezi în timpul liber, dacă mai ai timp liber?! 😀

O da, bine spus, dacă mai am timp liber! Da, este și timp liber, dimineța, în general, îmi place să fac sport, fac cam o oră și jumătate de mișcare, în sala de forță, în fiecare zi, de luni până vineri, în rest, dacă pot, ies cu prietenii la o bere 😀

Dacă îți oferim acum, așa imaginar, două bilete, care ar fi destinația pe care ai alege-o?

Clarrrr ceva exotic, Maldive… 😀

Suntem curioși să știm dacă îți place să gătești și care este mâncarea ta preferată?

Cu gătitul nu mă prea delectez, însă mâncarea preferată este „Musaca de cartofi cu carne tocată”!

Iar la final, îți dăm ție toate culorile din lume, și te întrebăm așa: dacă e să alegi o culoare, sau mai multe, în care ai alege tu să pictezi lumea?

O iubire Roș – Albastră. Sunt și culorile mele preferate, și ale echipelor mele preferate, din România și Spania, care joacă în aceste culori!

 

 

Ioana Mădălina Ștefănică