fbpx

Interviu cu Marius Sabău, despre o viață trăită în lumea frumoasă a florilor!

Florărie, Florius artViața îți dă întotdeauna tot ce ai nevoie. 

 

09 Aprilie 2017

12:15

Zilele acestea Oradea a fost într-o adevărată frenezie a lalelor. Dincolo de poze, urbea a fost cuprinsă de surpriza nesperată a frumuseții acestor flori de primăvară.

Fără a fi pus de nimeni, sponsorizat ori susținut, Marius Sabău a plantat în jurul florăriei pe care o are în Parcul Libertății nu mai puțin de 27.000 de bulbi de lalele. O adevărată splendoare și implicare.

Mai mult decât atât, e un adevărat exemplu de altruism și responsabilitate socială. După cum veți citi mai jos, oamenii nu i-au înțeles inițiativa, la început, însă s-au bucurat de ea când a dat roade.

Ne bucurăm să vă facem cunoștință cu unul dintre cei mai apreciați florari din Oradea, care a avut amabilitatea de a ne oferi un interviu. Citiți-l cu atenție, pentru că veți avea multe de învățat din el. Cel puțin plăcerea de a oferi bucurie mediului în care te desfășori. Dacă doriți să admirați parcul în toată splendoarea lalelelor, dați click AICI.

Cum de te-ai apucat să te ocupi de flori?

Când eram licean, mergeam vara să lucrez în serele din Debrecen, fratele meu lucra atunci ca și florar în Cimitirul din Debrecen, făcea coroane, jerbe. În timpul zilei lucram în sere, iar noaptea mergeam și îl ajutam pe el.

Toate acestea au durat până când am mers în armată, ca soldat, și când am terminat armata am venit înapoi. Tata chiar atunci se stinsese din viață, iar fratele meu, fiind cu 11 ani mai mare, m-a dus la Debrecen, însă nu mi-a plăcut foarte mult. Tot fratele meu m-a îndrumat mai apoi spre Budapesta, la un cultivator de gladiole, cel mai mare din această parte a Europei, unde condițiile de muncă erau asemeni celor din filmul „Isaura”. Dar a fost frumos, deoarece am învățat multe. Acolo am lucrat 2 ani. Apoi m-am angajat ca florar la o florărie non – stop în Budapesta, unde munceam doar noaptea și aveam posibilitatea să servesc clienții care nu aveau timp să vină să cumpere flori ziua. Cred că acolo mi s-a dezvoltat simțul acesta, cum să servesc, în ce fel, în ce modalitate. Acolo am muncit 12 ani, iar apoi am venit acasă.

În ce an ai încheiat munca în Ungaria?

În 2007. În 01 Octombrie am deschis în Piața Unirii, noaptea la ora 2. Cum am descărcat marfa a venit un băiat și mi-a cumpărat o sută de fire de trandafiri roșii.

În Piața Unirii cât timp ați stat efectiv?

Opt ani, iar apoi ne-am mutat aici.

E vreo diferență între aici și Piața Unirii?

Da. Că e mult mai frumos aici.

Și ca și clientelă?

Aceeași.

Vin mai mulți oameni aici ca și în Piață?

Mai mulți nu, dar sunt aceiași.

Cum au reacționat oamenii când au văzut că amenajați spațiul?

Nu au înțeles la început, însă după ce au văzut rezultatul și-au dat seama despre ce e vorba.

E o investiție să plantezi atât de multe lalele, cum de ai luat hotărârea să înfrumusețezi atât de unic parcul?

Întrebarea aceasta mi-o adresa și soția, în Decembrie și Ianuarie, când nu aveam un ban în buzunar. Am dorit să și plantez pentru că lucrez cu flori tăiate, iar pentru a echilibra balanța am hotărât să le și plantez.

Din păcate, am văzut că pe alocuri s-au furat din flori. Când s-au furat lalelele?

S-au furat când au început să înflorească, cele roșii și ciclamul, din cele portocalii, iar într-o noapte din triunghiul din față, de la intrarea în parc, dintr-un colțuleț.

A câta oară amenajezi parcul?

A treia oară. Prima dată în primăvara 2015, când am plantat multe flori de vară, fiindcă ne-am mutat aici, din Piața Unirii, chiar primăvara. În 2016 am plantat doar în jurul florăriei lalele, câțiva bulbi, iar anul acesta 27.000.

Buchetele le faci din timp sau pe moment, la cerere?

Nu prea mai am timp să le fac dinainte. Dimineața când deschidem facem comenzile primite din ziua precedentă. Preluăm comenzile, le onorăm, dar să și fac „în avans” ar fi o imposibilitate fizică. Dimineața vin mai devreme, pentru comenzi, iar de la ora 9 încolo servesc clienții care vin spontan.

Florile de unde le aduci?

Atât din Ungaria, de la Debrecen, dar și de la en-gross-ul de flori „Flora – Flora” din Oradea.

Ce pasiuni ai, în afară de flori?

Îmi place să joc fotbal cu foștii colegi de echipă, am jucat la FC Bihor. Apoi, având familie, una dintre cele mai delectante, dacă nu cea mai delectantă pasiune e să fiu cu ei. Îmi place să pescuiesc, ajung tot mai rar, dar întotdeauna când se deschide sezonul de păstrăvărit, în 1 Mai, e primul drum care mă duce în munți și acolo petrec o zi sau două. Iarna îmi place să mă dau cu snowboard-ul.

Iar culinar, ce îți place să mănânci?

Ce gătește soția mea. Are mână pricepută.

Îi întreb adesea pe intervievați în ce culori ar colora lumea, dar tu?

În culorile curcubeului.

Iar pe tine vreau să te întreb și în ce flori ai îmbrăca lumea?

Depinde de zonă.

Dar țara noastră?

În roșu, galben și albastru… 😀 (râde). Nu m-am gândit la așa ceva încă. Dar e o întrebare foarte interesantă.

 

Pe Marius Sabău îl găsiți (aproape) zilnic în florăria „Florius Art” din Parcul Libertății, pe Facebook dând click AICI sau pentru comenzi la 0772. 119. 198

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Florărie, Florius art

parcul libertății, marius sabău, interviu

florius art, comenzi, telefon