fbpx

Interviu cu Sebastian Silaghi, despre box și micile mari bucurii ale vieții! FOTO

sebi silaghiÎn fiecare om sălășluiește ceva special, deosebit, care îl face unic! 

 

13 Septembrie 2015

12:53

O nouă săptămână, un nou interviu Evenimente Oradea. De această dată cu Sebastian Silaghi. Un om foarte dedicat, implicat, care, în ciuda sportului pe care îl promovează, transmite multă sensibilitate și un puternic sentiment de grijă, pasiune și dragoste pentru muncă și cei dragi.

Sebi, după cum îi spunem noi, este trup și suflet alături de Clubul Sportiv „Basti Box” din Salonta. Își susține elevii cu multă tărie, fiind un izvor nesecat de încredere și optimism.

Invitația interviului a fost lansată, acceptată, iar acum Sebastian Silaghi vine să facă cunoștință cu fiecare dintre voi în rândurile de mai jos!

Ce este boxul, Sebi?

Dacă vorbim de sportul „box” și de practicarea lui, personal, consider că boxul este un sport irezistibil. El captivează mulțimile, pe toți aceia care știu să aprecieze o luptă loială, o adevărată încleștare de forțe. „Scrima cu pumnii” – boxul – merită pe bună dreptate și denumirea de „nobilă artă”, deoarece nu aduce în „careul magic” doar două energii, două forțe fizice dezlănțuite, ci mai întotdeauna și două feluri de a gândi. Boxul nu trebuie confundat cu o încăierare rudimentară, în care cei cu mușchii mai bine dezvoltați trebuie neapărat să triumfe.

Inteligența are în box un rol primordial, fapt care contribuie la frumusețea acestui sport bătrân și mereu tânăr.

Îmi spuneai că îl recomanzi tuturor elevilor, tinerilor, inclusiv adulților, pentru că are multe beneficii…

Sportul este cheia dezvoltării corecte a copiilor. Practicând un sport precum boxul, care impune multă disciplină, coordonare și atenție, cei mici își pot face prieteni, dezvoltându-și capacitatea de a comunica. În ceea ce privește intelectul, sportul contribuie la o mai bună oxigenare a creierului, capacitatea de concentrare, ceea ce duce la un randament  școlar crescut.

De unde pasiunea pentru box, cine ți-a insuflat-o?

Este o pasiune insuflată de la o vârstă fragedă şi care m-a ajutat şi mă ajută mereu să trec peste toate obstacolele!

Știu că și tu ai practicat. Când, cât timp și până unde ai ajuns?

Am practicat sportul box de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 18 ani, şi am ajuns până în calificarea în campionatul naţional.

Ți-ar fi plăcut să treci în categoria profesionistă, să te vedem și pe tine la televizor, ca pe alți mari pugiliști români?

Ar fi fost frumos să fi avut măcar câteva meciuri de box în categoria profesionistă, dar în anul 2000 boxul profesionist nu era dezvoltat deloc în România.

Cum de te-ai oprit?

M-am oprit odată cu admiterea în şcoala militară, tatăl meu mereu încurajându-mă să mă axez mai mult  pe învăţătură decât pe box, însă sportul box a fost practicat şi promovat mereu de către mine.

Acum ți-ai focusat atenția și te-ai dăruit trup și suflet Clubului „Basti Box”. De cât timp funcționați?

Funcţionăm 01 Februarie 2013, când am deschis primul antrenament de box după 10 ani de pauză.

Câți membri activi, sportivi, aveți înscriși?

Sportivi avem peste 20 de copii, fete şi băieţi, începând de la vârsta de 6 anişori.

Nu o dată ați participat în competiții, iar elevii tăi au ieșit câștigători. Ce se află în spatele victoriilor?

În spatele acestor victorii şi al succesului acestei echipe se află munca a unor Oameni, între care nu există o competiţie de genul „care câştigă mai mulţi bani”, pentru că bani pentru antrenori nu există, există doar o singură competiţie între noi, aceea a performanţei copiilor. Eu, personal, am o mare admiraţie atât pentru tatăl meu, Teodor Silaghi, dar şi pentru unul dintre cei mai buni prieteni, Ioan Duma, pentru că fac ceea ce fac fără să aştepte nimic.  

Câte antrenamente faceți pe săptămână?

Facem 4 antrenamente săptămânal, dar nu este suficient, pentru că sportul, în general, înseamnă sacrificii, muncă multă şi deplasări peste deplasări. Date fiind condiţiile, eu spun că rezultatele sunt mulţumitoare pentru timpul şi volumul antrenamentelor.

Și de unde fondurile necesare susținerii clubului?

Fondurile provin din sponsorizări şi accesare de fonduri prin diverse proiecte.

Care este răsplata pe care tu o iei din toată această muncă? Știu că tu bagi bani în club nu și iei!

Răsplata este una sufletească, am primit din partea copiilor lucruri şi gesturi care nu pot fi cumpărate sau exprimate prin cuvinte şi le mulţumesc. 

Dacă e să privim doar persoana lui Sebastian Silaghi, care sunt 3 caracteristici care o definesc?

Perseverenţa, hotărârea şi adaptabilitatea.

Ai vreun vis, unul personal, care a rămas neîmplinit? Sau poate ne vorbești despre unul care ai reușit să îl împlinești?

Unul dintre visurile împlinite pe care-l trăiesc din plin este formarea acestei frumoase echipe de box  care se dezvoltă cu fiecare zi ce trece.

Culoarea sau culorile care te definesc, și de ce?

Albastru, pentru că îmi insuflă o stare pozitivă.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

sebi silaghi

sebastian silaghi

sebastian silaghi 2

mihai-leu-2

mihai-leu-1