fbpx

Interviul saptamanii: Renata Coznici, sau cum sa faci sport cu capul in jos

Coznici Renata Flying Fitness YogaPentru această săptămână avem un interviu special, cu susul în jos. Veți înțelege de ce.

 

03 Noiembrie 2013

12:00

Evenimente Oradea încearcă prin intermediul interviurilor săptămânale să vă prezinte oameni frumoși, plini de inițiativă, puternici și care cred în visul lor. Renata Coznici este unul dintre ei.

În timpul interviului aveam agenda în față, iar pe pagina în care făceam scurte notițe, era un citat al lui Confucius care spune

Alege un job care îți place și nu va trebui să muncești nici o zi din viața ta.

Aceasta e Renata. Un om care iubește ceea ce face și îți transmite starea de bine și pasiunea pentru munca ei cu fiecare cuvânt. Vă invit să o cunoașteți. Fotografii cu Renata și flying fitness regăsiți pe pagina de Facebook Evenimente Oradea.

Pentru început te rog să ne vorbești câte puțin despre tine

Mă numesc Renata Coznici, am 25 de ani și sunt originară din Marghita. Am absolvit Facultatea de „Inginerie Electrică și Tehnologia Informației” la Universitatea din Oradea. Momentan sunt intructor certificat de flying fitness și yoga și îmi administrez propria afacere . De asemenea, frecventez o Școală de Yoga din Budapesta, acreditată de către Yoga Alliance International, unde sunt înconjurată în permanență de instructori de yoga foarte pricepuți.

Cu ce te ocupai înainte să practici flying fitness?

Am lucrat la o firmă de I.T. într-o echipă, unde mi-am câștigat prieteni și experiența necesară clădirii propriei mele afaceri.

Cum ai luat contact cu această tehnică de relaxare și de exercițiu?

Din copilărie eram atrasă de tot ce înseamnă sport și niciodată nu am neglijat mișcarea fizică. În urmă cu 2 ani de zile am descoperit această activitate și a fost „dragoste la prima mișcare”. Din păcate, după multe cercetări, am realizat că nu există în România curs de perfecționare în acest domeniu, dar nu m-am dat bătută. În final, mi-am găsit mentorul tocmai în vecini în California, el fiind fondatorul echipamentului folosit de mine în prezent. Mi-am făcut cadou un Omni Swing (hamac), mi l-am montat în living și de atunci nu a trecut zi fără să îl folosesc.

La prima vedere cum ți s-a părut?

Am rămas plăcut surprinsă de faptul că am obținut rezultate chiar după prima ședință fără să îmi suprasolicit corpul.

Cât timp ai practicat de una singură până să te hotărăști că flying fitness este calea pe care vrei să o urmezi?

Aproximativ 2 ani de cercetări, studii și practică.

Care a fost motivul care te-a determinat să renunți la job-ul tău și să te dedici în totalitate acestei activități?

Pur și simplu m-am simțit obligată să împărtășesc experiența mea cu toată lumea. Viețile noastre sunt mult prea agitate, suntem sub o continuă presiune de mediul nostru înconjurător și de aceea  avem nevoie de „ceva” care să ne ajute să facem față. Acel „ceva” este mișcarea și relaxarea controlată. Spun controlată, deoarece studiile arată că doar copiii și animalele se știu relaxa intuitiv, adulții trebuie să învețe cum să se relaxeze. În caz contrar ajungem la probleme grave de sănătate, așa că dacă nu ne facem timp pentru mișcare mai tarziu o să ne facem timp pentru boală.

Acum vorbind strict de flying fitness, ce este de fapt această tehnică de „a zbura”?

Autocunoașterea și depășirea limitelor proprii. După cum spune și mentorul meu: „Esența în a lucra cu aceste hamace este să învățăm atât tehnica folosirii lor, cât și activarea corpului nostru. Să învățăm să fim intuitivi, iar inteligența înnăscută a corpului nostru și mecanismele noastre de orientare internă să ne călăuzească dincolo de limitele noastre. Așa vom putea progresa.”

Cum se practică?

Această nouă formă de întreținere a corpului implică mai multe tipuri de exercții fizice inspirate din yoga, dans, pilates sau acrobații aeriene. Elementul cel mai interesant este metoda unică de executare a exercițiilor, deoarece o parte dintre acestea se fac în aer, într-un hamac la 2-3 metri distanță de sol.
Hamacul acționează ca un leagăn sau trapez, ceea ce îmbunătățește flexibilitatea și mișcarea ușoară a corpului. În plus, îi stimulează pe participanți înțeleagă mai bine propriul corp atunci când este suspendat.

Cine poate practica?

Absolut oricine, de la vârsta de 1 săptămână până la 90 de ani! Hamacul poate servi ca și pătuț pentru bebeluși, leagăn pentru copii, echipament pentru intreținere corporlă pentru adolescenți și adulți, echipament de recuperare și vindecare pentru oameni bolnavi și/sau bătrâni.

Hamacele trebuie să ni le procurăm sau… ?

Hamacele se pot încerca la Omni Gym Studio Oradea (strada Moților –  2), studio ce am deschis anul acesta la sfârșitul lunii Mai, dar se pot achiziționa și pentru uz personal tot de la mine, eu fiind distribuitor autorizat al acestor aparate originale din America.

Cât timp te-ai specializat până să ții cursurile?

Nu aș putea să spun că specializarea mea s-a terminat, este un proces continuu. Nu este de ajuns ca să terminăm un curs de câteva luni sau ani, știința nu se oprește acolo. Provocările de zi cu zi ne demonstrează acest lucru.

 

Care sunt beneficiile aduse de flying fitness?

Flying fitness este o activitate provocatoare, relaxantă și chiar amuzantă, plină cu beneficii pentru organism. Permite conștientizarea propriei greutăți și menținerea corpului în poziții statice și active. De asemenea, corpul se poate întinde și întări fără a pune presiune pe încheieturi sau coloana vertebrală.

Îmbunătățește sistemul circulator și limfatic, poziția coloanei vertebrale, agilitatea corpului. Mărește flexibilitatea mușchilor, mobilitatea încheieturilor, hidratează discurile vertebrale. Întărește musculatura, stimulează funcția creierului și producția de hormoni.

Dacă e să vorbim și de slăbire și modelare corporală, în cât timp se văd rezultatele?

Rezultatele sunt direct proporționale cu implicarea fiecăruia, indiferent de scopul ales. Dacă vorbim despre slăbire implicarea constă în schimbarea stilului de viață, adică alimentație conștiincioasă și sport regulat. Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp ca să se obișnuiască cu noul mediu creat și abia apoi putem vorbi despre adevărate succese.

Cum au decurs ședințele pe care le ții? Au fost deschiși oamenii la acest nou sport?

La primele ședințe oamenii trebuiau să se obișnuiască cu hamacele. Prima dată au învățat să controleze hamacul, abia apoi s-au putut concentra asupra exercițiilor. Bineînțeles eu sunt lângă ei la fiecare pas ca să îi ajut. În prezent am o echipă ambițioasă și perseverentă, sunt foarte mândră de ei și pentru mine este o plăcere să le văd evoluția zi de zi. Pe de altă parte am fost puțin dezamăgită, majoritatea oamenilor sunt reticenți. Nu știu exact care este adevăratul lor motiv pentru care refuză să încerce măcar, dar eu sper că o să reușesc să le schimb părerea prin felul meu de a fi.

Care este numărul de persoane cu care desfășori o oră de curs?

8-10 persoane

De ce un număr atât de limitat? De ce nu 30 – 40 de persoane odată?

Deoarece este o activitate mult prea complexă, iar participanții necesită atenția și ajutorul meu, mai ales dacă sunt la început. Dacă aș mări numărul participanților ar scădea calitatea orei mele, și nimeni nu vreau să se simtă neglijat.

Unde îți ții cursurile?

Deocamdată, predau la Omni Gym Studio Oradea, dar intenționez să mă extind în viitorul apropiat.

Cum ne putem înscrie?

Înscrierile se fac la mine, deci cei care doresc să mă contacteze o pot face la nr de telefon  0757 897 720 sau pe facebook

Care este costul unei ședințe?

O ședință costă 20 lei, dar există posibilități de abonament cu discounturi aferente.

Trebuie să avem un echipament? Sau putem îmbrăca orice?

Mie imi place să mă antrenez într-o pereche de colanți și un tricou sau maieu. Important este ca îmbrăcămintea să fie comodă și lejeră ca să nu ne îngreuneze mișcarea în hamac.

Știu că tu ești și instructor de yoga, se îmbină într-un anume fel cele două tehnici?

Cele două tehnici se combină perfect întrucât foarte multe exerciții din hamac sunt inspirate din yoga, mai mult de atât, hamacul ne poate ajuta să executăm și să învățăm corect și într-un timp relativ scurt multe asane (posturi yoga) de pe sol.

Îți ajuți cursanții cu sfaturi din yoga atunci când practică flying fitness?

Tot timpul.

Ce îi recomanzi unei persoane noi înscrise la cursul tău? Ce ar trebui să știe ea indiferent că vine la tine pentru probleme de spate sau de greutate?

Aș dori să atrag atenția asupra terapiei inversiunii, terapie ce s-a utilizat deja în anul 600 î.Hr., prin care pacienții erau atârnați cu capul în jos pentru a elimina presiunea dintre vertebre. Nu există efecte secundare ale inversiunii, în schimb foarte multe beneficii: alină durerile musculare și ale articulațiilor, echilibrează sistemul nervos, crește mobilitatea și flexibilitatea, întărește sistemul imunitar, iar stând cu capul în jos ne purificăm sângele.

Flying fitness este cel mai complex și fortifiant program de exerciții de creștere a forței. Accelerează metabolismul ce ajută la arderea mai rapidă a caloriilor, tonifiind și întărind musculatura în același timp.

Dacă e să îți dorești ceva extrem de măreț, ce anume își dorește Renata?

Țelul meu este să deschid un Centru de Yoga unde să pot primi și ajuta cât mai multă lume.

Dacă ar fi să îi dai o culoare viitorului tău, întocmai precum ai colora pereții unei camere, care ar fi culoarea aleasă de tine?

Verde.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *