fbpx

Totul despre „fenomenul Rosia Montana” cu Orlando Balas

ce ne facem cu rosia montanaRoșia Montana nu mai este doar un zăcămînt de aur care se dorește exploatat. Este un adevărat fenomen iar astăzi aflăm de ce.

 

08 Septembrie 2013

08:42

De cînd s-a pus problema exploatării aurului de la Roșia Montana ecologiștii au început să își facă auzite vocile dar și opunerea față de acest proces care ar aduce statului romîn anumite beneficii. În ultimele săptămîni au avut loc multe proteste, iar unul de mare amploare va avea loc chiar și astăzi la nivelul întregii țări, inclusiv în Oradea, în Parcul Traian – fața Prefecturii – de la orele 17:00.

Într-un scurt interviu Orlando Balaș, lector al Facultății de Litere și director de programe al Academiei Civice Bihor, ne vorbește despre Roșia Montana. Iată motivele pentru care o parte din Romînie iese în stradă:

1. Pentru a înțelege mai bine „fenomenul protestelor Roșia Montana” v-aș ruga să ne vorbiți în cîteva rînduri despre acest așezămînt.

Cu plăcere. Vă mulțumesc pentru interes și pentru deschiderea față de acest fenomen social important, ignorat de o parte a mass-media, probabil ca urmare a publicității generoase plătite de compania care vrea să exploateze aceste resurse într-un mod pe care mulți îl consideră inacceptabil.

Este vorba despre o zonă foarte frumoasă din Transilvania, care deși are în subsol zăcăminte importante de aur, argint şi metale rare, trece prin dificultăţi economice, datorită reculului mineritului din România. Această localitate are probleme economice şi datorită clasificării ei rău-intenţionate ca zonă monoindustrială, ceea ce a frînat dezvoltarea turismului şi a altor activităţi economice care ar fi putut să asigure locuitorilor un trai mai bun.

Un grup de oameni de afaceri români şi străini, cu sprijinul guvernelor postdecembriste, au pus la cale o afacere foarte profitabilă, respectiv exploatarea minereurilor din zonă prin măcinarea a patru munţi şi spălarea rocii măcinate cu soluţii toxice, care vor afecta pe durată foarte îndelungată toată zona. Ar fi rase de pe faţa pămîntului peste 250 de hectare de pădure, sute de hectare de păşune, sute de gospodării, 7 biserici, numeroase monumente istorice şi ale naturii, ar fi afectate 27 de arii naturale protejate.

2. De ce este atît de important zăcămîntul și de ce îl vor atît de mult companiile pentru exploatare?

El este foarte valoros prin toate metalele conţinute. Compania străină ar plăti statului român o redevenţă de 6% pentru aur şi ar obţine şi celelalte metale preţioase fără taxe suplimentare. Este vorba de cantităţi impresionante de arseniu, titan, molibden, vanadium, nichel, crom, cobalt şi galiu, a căror valoare este mult mai mare decît cea a aurului şi argintului din aceste zăcăminte.

3. Ce se preconizează că se va întîmpla acolo după încheierea exploatării aurului?

Acolo ar rămîne un crater cu suprafaţa de 2000 de hectare, vizibil de pe lună, şi un lac de cianuri în spatele unui baraj cu înălţimea de 180 de metri, care nu asigură 100% securitatea acestei zone. S-au văzut accidentele din trecut, cum ar fi cel din anul 2000 de la Baia Mare, cînd barajul lacului de decantare s-a spart şi otrăvurile au intrat în Tisa şi Dunăre.

4. De ce e important ca fiecare dintre noi să conștientizăm și să luptăm pentru salvarea acestui depozit de aur?

Nu e important doar să salvăm depozitul de aur, ci să nu ne batem joc de ţara asta. Nu e vorba de procentele pe care le încasează ţara sau de profit, ci de faptul că s-ar distruge un loc unic prin tradiţia şi monumentele sale. La Roşia Montană se extrage aur de mii de ani şi a mai rămas încă destul. Nu e firesc ca el să fie extras tot de o singură generaţie – şi încă de o firmă străină! – iar celorlalte generaţii să nu le mai rămînă nimic. Banii vin şi pleacă. Ce s-a ales de împrumuturile de la FMI? Ce s-a făcut remarcabil cu ele? Ştie cineva? Nici măcar nu s-a spus. Banii primiţi de stat pentru acel aur ajung pentru plantarea de panseluţe timp de cîţiva ani în Bucureşti. Pentru acest lucru să ştergem de pe harta României un loc atît de frumos şi încărcat de istorie? Galeriile romane, care pot deveni obiectiv turistic, numai să se dorească asta? Să renunţăm la păduri, la viaţă, la tot, doar pentru ca o firmă fără nici o altă activitate să facă un profit uriaş?

Dincolo de aur sau de celelalte metale preţioase, e vorba de demnitatea noastră ca popor şi ca oameni. Este inacceptabil să vedem cum, pentru a se face pe placul unor oameni lacomi, se distruge un loc atît de frumos şi se calcă în picioare legile României şi ale Uniunii Europene. Pentru că legea scrisă de guvern pentru Roşia Montană Gold Corporation încalcă grav alte legi constituţionale: cele ale proprietăţii, ale protecţiei patrimoniului şi ale protecţiei mediului. Dacă permitem aşa ceva, înseamnă că nu merităm să fim numiţi oameni. Strămoşii s-au luptat, s-au sacrificat ca noi să avem o ţară. Nu o putem vinde pe doi bani, şi nici măcar pe miliarde de dolari.

5. Cu toate acestea oamenii din zonă, sau o parte din ei susțin pornirea exploatării. Ce avantaje au ei în acest proiect, ce le-a fost promis?

Firma cu sediul în Canada – firma şi-a înregistrat sediul în această ţară pentru a nu răspunde în cazul unor catastrofe de mediu – a cumpărat mai multe gospodării ale unor roşieni sau foşti roşieni cu bani foarte mulţi. Mirajul banilor i-a făcut pe unii să vîndă. Apoi alţii au fost angajaţi sau li s-au promis locuri de muncă. Dar exploatarea se va închide după nici 20 de ani şi în zonă nu se va mai putea face absolut nimic, va fi un loc cu totul mort. Merită să vinzi un loc de pe Pămînt pentru nişte locuri de muncă pe termen atît de limitat? Însă mulţi roşieni nu au cedat. Asta dovedeşte că mai există oameni care nu au preţ, care nu pot fi cumpăraţi. Unii au preţ, sînt ieftini – pentru că a te vinde pe bani înseamnă să fii ieftin –, dar alţii sînt de nepreţuit, şi de aceea merită să fim alături de ei, pentru că ei sînt un exemplu de demnitate pentru noi.

6. Vorbim de cei din Roșia Montană. Dar să vorbim și de întreaga Românie: noi ca și stat cu ce rămînem, și mai important cu ce rămîne compania străină?

Noi ca şi stat rămînem cu un dezastru ecologic şi cu o pată pe harta şi obrazul ţării. Foruri ştiinţifice din Statele Unite au arătat că pentru prevenirea accidentelor de mediu ar fi nevoie de sume de o mie de ori mai mari decît cele pe care s-a obligat RMGC să le plătească pentru aceste acţiuni în cazul în care va fi lăsată să exploateze prin această tehnologie poluantă. Adică de 150 de miliarde de dolari, nu 150 de milioane. Este evident că, luînd în calcul această componentă, costurile reale de mediu, afacerea nu este de fapt deloc rentabilă, decît dacă unii fug cu profitul, iar alţii, adică românii, rămîn cu pierderea.

7. În acest weekend vor avea loc numeroase proteste la nivel național și internațional. Dumneavoastră plecați la Cluj. Ce se întîmplă acolo?

Va avea loc un mare miting şi marş pentru Roşia Montană. Eu plec la Cluj să transmit, în numele Academiei Civice Bihor, mesajul de solidaritate al bihorenilor cu Roşia Montană, deoarece la miting vor participa şi roşieni care se opun acestui proiect distructiv.

8. Ce mișcări s-au pregătit pentru Oradea?

În Oradea va avea loc un miting de solidaritate cu Roşia Montană, duminică, de la ora 17 în Parcul Traian, la care îi invit să participe pe toţi bihorenii cărora le pasă de natură, de lege şi de ţara aceasta.

9. Credeți că dosarul Roșia Montana va fi oprit din înaintare? Iar dacă nu va fi oprit unde credeți că se va ajunge?

Eu sper că proiectul va fi abandonat, iar legea propusă de guvern pentru a facilita RMGC accesul la resursele Roşiei Montane va fi respinsă de parlament, deoarece este anticonstituţională, după cum o arată şi avizul negativ dat de Ministerul Justiţiei. Este o ruşine să cedezi prerogativele statale unei companii private sub pretextul utilităţii publice! Dacă exploatarea aurului de la Roşia Montană este de utilitate publică, atunci de ea ar trebui să se ocupe statul, aşa cum se ocupă de alte domenii de utilitate publică, de învăţămînt sau de sănătate.

Dar chiar dacă guvernul va da această lovitură gravă statului de drept, proiectul tot nu se va face. El va eşua în faţa rezistenţei civile. Mai degrabă cad guverne, decît Roşia Montană. Vom merge din toată ţara să îi sprijinim pe prietenii noştri din Roşia Montană, pe aceşti oameni admirabili, care nu şi-au plecat capul în faţa corupţiei. Vom merge cu sutele şi cu miile şi vom opri acele lucrări ilegale. Şi vă asigur că vom învinge.

 

Despre miting care va avea loc astăzi, 08 Septembrie 2013, la Oradea informații suplimentare găsiți AICI.

 

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *