fbpx

14 plante aromatice pentru mâncăruri gustoase

sursa foto: hardyherbsdot

sursa foto: hardyherbsdot

Plante pentru aromarea mâncării.

 

27 Iunie 2015

18:00

O vorbă din bătrâni spunea „câte bordeie atâtea obiceie”, inclusiv în arta culinară.

Fiecare gospodină face propriile alegeri în ceea ce privește condimentarea mâncărurilor, iar plantele aromatice pot, cu siguranță, da un gust de neuitat preparatelor. Mirodeniile și condimentele se folosesc în funcție de tipul de mâncare gătit.

Câteva idei de utilizare a plantelor prezente în toate bucătăriile:

1. Cimbrul:

  • aromatizează vânatul
  • mâncăruri de legume
  • mâncăruri de mazăre
  • fasole
  • cartofi
  • pește
  • vânaturi fezandate
  • carnea de porc, împreună cu usturoiul
  • tocături

2. Rozmarinul:

  • mâncărurile marinate
  • tocane
  • sosuri pentru pește
  • carne la tavă
  • aromatizează uleiul de măsline
  • preparate din miel
  • carne de vită, iepure și tocăniță
  • cartofi copți

3. Salvia:

  • face carnea de porc mai ușor de digerat
  • se adaugă la sfârșitul mâncării
  • potrivită pentru preparate din pui
  • roșii
  • cartofi
  • legume verzi
  • brâzeturi

4. Oregano:

  • salate cu roșii și mozzarella
  • grătar
  • sosuri de roșii (bolognese)
  • carne de vânat
  • mâncăruri de pește
  • paste
  • miel
  • în combinație cu măghiranul

5. Măghiran:

  • ciorbă de cartofi
  • iahnie de fasole
  • tocăniță de legume
  • preparate cu roșii
  • brânzeturi
  • sosuri
  • preparate din ficat
  • mâncăruri de pește

6. Busuioc:

  • frunzele se adaugă la sfârșitul mâncării, după ce e luată de pe foc
  • brânză sărată
  • aromatizarea pastelor
  • condimentarea mâncărurilor pe bază de legume
  • sosuri de roșii pentru paste
  • sos pesto (ulei de măsline, usturoi și busuioc)
  • pește
  • preparate italienești

7. Coriandru:

  • în orez
  • murături
  • sosuri
  • vânat

7. Roinița:

  • aromatizează oțeturile, salatele de legume ori fructe

9. Chimen:

  • preparate din legume
  • fripturi
  • brânzeturi
  • se adaugă în timpul fierberii mâncării

10. Scorțișoară:

  • preparate dulci
  • orez
  • ciocolate
  • prăjituri
  • băuturi
  • gume de mestecat

11. Leuștean:

  • ciorbe

12. Dafin:

  • sosuri de roșii
  • supă
  • mâncare de fasole
  • varză
  • sarmale
  • preparate din vânat
  • sosuri din carne
  • ciorbă din carne de vită sau porc

13. Ghimbir:

  • mâncăruri de pește
  • vânat, frăgezește carnea
  • sosuri de pasăre

14. Mărar:

  • mâncăruri de legume
  • marinate pentru somon și hering
  • brânzeturi
  • a se evita combinarea cu alte mirodenii

 

Gabriela Zaica